starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 38

meest recente bericht boven

1 januari 2009 - 7 februari 2009

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30>>> highlights JSS22


7 februari 2009: Als blauw manna uit de heemelen... Als je eenmaal "om" bent met zonnestroom, is het moeilijk om je te beperken. Talloze mensen die "vroeg" zijn begonnen, hebben al snel een paar modules bijgeplaatst (net als Polder PV), en het smaakt altijd naar meer... Dat is de blijvend kleine Nederlandse schaal, die vooral zo snel mogelijk vet opgewaardeerd moet gaan worden. Maar het gebeurt ook op extreem veel grotere niveau's, waar we nog steeds slechts van kunnen dromen in Nederland. Zelfs met een in de Hollandsche jungle staand, eenzaam, door velen alweer compleet vergeten Floriadedak van "slechts" 2,3 MWp (ook nog eens onder zeer ongunstige oriëntatie opgesteld). Dat "hogere niveau" is natuurlijk dat van de MWp-grote zonnestroom parken, maar ook sommige dak-installaties zijn al met vele, optimaal op zuid gerichte Megawattpieken aan PV-modules "gezegend". Als je eenmaal een zonnestroompark hebt ontwikkeld en aan het net hebt laten koppelen, smaakt dat al gauw naar meer (want dat doe je natuurlijk in landen met gezonde, vaste en voorspelbare feed-in regimes). Allemaal superschone stroom, reukloos, zonder lawaai of geruis, zonder klimaatverwoestende emissies, in zonnige landen met een energetische terugverdientijd van nog maar 1-2 jaar (in gematigde breedtes 3-4 jaar), en nog steeds minder wordend met toenemende efficiënties en systeem optimalisatie... Welke gek wil er eigenlijk nog iets anders?

Het zal u dan ook niet verbazen dat er een ware zonnestroompark (en PV-dak) "boom" is uitgebroken. Want de mensheid heeft grote honger naar schone energie, en het is nooit genoeg... "Hij deed manna tot spijze op hen regenen, en schonk hun hemelkoren", zo luidt Psalm 78 vs. 24. In steeds meer Europese landen (en daarbuiten) regent het tegenwoordig in toenemende mate "blauw manna" uit de zonnige hemel. In de vorm van enorme zonnestroom parken. Photon gaf op twee pagina's in hun januari nummer een "lukraak overzicht" van wat ze zo snel eventjes hebben geturfd de laatste tijd. En ... ze gaven in een separaat artikel de stand van zaken in Spanje... Houdt u vast.

Spanje
Het "turflijstje" van Photon geeft alleen al 123 MWp aan zonnestroom moois in 9 projecten, opgeleverd tussen juli en december 2008. De grootste genoemde "nieuwe" is van T-Solar, een 30 MWp bakbeest met 172.000 modules van Solarfun (China) en XL Telecom (... India) op een terrein van 70 hectare bij Arnedo in La Rioja. Daarbij komt dan nog de dikke 100 MWp aan installaties die bediend zouden worden door alleen al zo'n 1.200 grote omvormer systemen die de Italiaanse firma Santerno in Spanje afgezet zou hebben, in PV-parken van 50 kWp tot en met 2 MWp in Andalusië, Catalonië, en de Canarische eilanden.

Er worden in Photon absurde investeringsbedragen per MWp park genoemd (indien bekend), van 5,3 (T-Solar) tot zelfs een (voor een Spaans PV-park) waanzinnige 8,3 Euro/Wp bij een 18 MWp installatie genaamd Olivenza nabij Badajoz in Extremadura door Sunpower/Monteblanco met 180 stuks van de beroemde "scheve" T20 trackers van Sunpower en slechts "deels" met de beroemde eigen, hoogefficiënte monokristallijne modules. Prijzen die hoogst waarschijnlijk zijn veroorzaakt door gestoorde marktcondities van veel te hoge feed-in tarieven: tot 30 september 41,75 eurocent/kWh voor installaties tot 10 MWp, maar deze werden vaak door de slimme park-planners (legaal) opgeknipt in deelinstallaties van 100 kWp die 44 eurocent/kWh vingen... En dat in een zeer zonnig land (dubbel incasseren voor de ontwikkelaars), die het Ministerie van Industrie door de resulterende gigantische explosie van reuzenparken tot een bikkelharde marktcap van 500 MWp/jaar heeft doen besluiten. Verder zijn de feed-in tarieven omlaag geknepen, en inmiddels is er (in een separaat artikel "Aan de rand van een zenuwinzinking"...) een grootschalig onderzoek naar frauduleuze praktijken met de aansluitingen, aansluit data, etc., van 1.447 (!!!) PV-parken gaande door de Spaanse Energie Commissie (CNE*). De verwachting is dat er hard wordt opgetreden tegen elke mogelijke vastgestelde "misstand", dat in het slechtste geval het betreffende park uit de zeer lucratieve feed-in regeling wordt gegooid, wat zou betekenen dat de bouwer de opgewekte elektriciteit van zijn peperdure installatie voor fossiele dumpprijzen op de "vrije" markt zou moeten gaan verkopen. 400 tot 600 MWp van de nieuwe installaties vallen in de categorie "verdacht". Dat gaat ongetwijfeld een tranendal opleveren als er veel mis blijkt te zijn met de aansluiting of de documentatie van die projecten...

De Spaanse regering heeft dit onderzoek bevolen omdat ze doodsbenauwd zijn voor de extreem hoge prijs die ze zullen moeten gaan betalen voor de (enorme, te verwachten hoeveelheid elektriciteit uit de) gigantische explosie van reeds gerealiseerde zonnestroom capaciteit in hun zonnige land. De nieuwbouw is, gaat u eerst even zitten, volgens de recentste cijfers van het CNE, in 2008 minimaal 2.439 MWp (lees: 2,4 Gigawattpiek...) geweest, waarmee Spanje qua nieuwe installaties wereldkampioen Duitsland dik heeft ingehaald in dat jaar. Echter: hoogstwaarschijnlijk maar voor 1 jaar gezien de nieuwe, keiharde marktcap in Spanje, zodat Duitsland in 2009 weer snel deze "historische Spaanse vergissing" kan gaan goedmaken... De geaccumuleerde capaciteit in Spanje zou, volgens de november 2008 cijfers van de CNE, al zijn opgelopen tot een verbijsterende 3.130 MWp (NB: dec. 2007 nog slechts 691 MWp, in september 2008 al 2.340 MWp!), wat Spanje direct op de tweede plaats onder wereldkampioen Duitsland heeft geparachuteerd in geaccumuleerd PV-vermogen, in zeer korte tijd. Dat is wel effekes wat meer dan de "miezerige" 2 GWp die Photon in een eerder stadium voor 2008, met zeer natte vingers in september van dat jaar had geschat. Toen ze ook nog "slechts" 1.455 MWp aan PV-parken van 1 MWp of groter bij elkaar hadden kunnen schrapen. Dit geeft al aan wat voor extreme dynamiek er in de PV-markt kan optreden in zeer korte tijd, en dat soms naar boven borrelende geruchten van aankomende "oversupply" van de PV-industrie ook met een flinke pot zout genomen moeten worden...

De messen zijn in ieder geval door deze waanzinnige toestanden flink geslepen bij de Spanjaarden, en de brancheorganisaties krijgen het daar zeer zwaar te verduren doordat ze feitelijk die absurde boom maximaal hebben zitten pushen (met Eurotekens in de ogen) en niet vroegtijdig op het rempedaal hebben getrapt. De verhoudingen tussen de brancheorganisaties en de regering zijn op een dieptepunt beland. Gevolg: de PV markt in Spanje gaat op een streng dieet. Dan hebben de Duitsers het dus voor de zoveelste maal hartstikke verstandig gedaan, en hun wettelijk vastgelegde, en eens in de vier jaar aan de maatschappelijke realiteit aan te passen degressie van de Einspeise Vergütungen een stuk opgekrikt (na uitgebreide politieke en buiten-parlementaire discussies) om te voorkomen dat de eigen markt over gaat koken... Het Duitse EEG is en blijft onverslaanbaar en hartstikke robuust, welke kolder daar door nitwits ook over wordt uitgekraamd. Daar kan niemand aan tippen, zelfs het zonnige Spanje niet.

In Spanje zal het vervolg van dat bekende (symbolisch voor het afstraffen van hebzucht staande) Psalm dan ook ongetwijfeld hard na gaan dreunen (Ps 78 vs. 30-31): "Nog hadden zij hun begeerte niet gestild, nog was hun spijze in hun mond - daar verhief Gods toorn zich tegen hen, richtte een slachting aan onder hun welgedanen en velde de jonge mannen van Israël neder". Waarbij de meer seculier ingestelden onder u voor "God" rustig "CNE" (of "Ministerie van Industrie"), en voor "jonge mannen van Israël" beslist "de Spaanse zonnestroom sector" mag lezen, met permissie...

* Voormalige Nationale Energiecommissie (CNE). Is in 2013 opgegaan in het Spaanse equivalent van de (NL-se) ACM, de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), afdeling Energie. Zie ook (Google vertaling van) FAQ op tarifasgasluz.com website.

^^^
Een eigenlijk alweer "archaïsch" en compleet achterhaald, maar nog steeds fascinerend (en natuurlijk prima functionerend) zonnestroompark. Al wat "ouder blauw manna", dus. Het ietwat "beruchte" 3,96 MWp park op een oud militair munitiedepot te Hemau, Bayern. Lokatie ontwikkeling: K & S Consulting GmbH & Co. (beroemd van hun latere "Solarparc Bavaria", projectontwikkelaar Voltwerk AG, algemene aannnemer SunTechnics Solartechnik GmbH, houten frame bouw door Conergy, en vele andere betrokken (onder-) aannemers. 32.740 stuks BP modules (4 typen). Veel reliëf in het park (vandaar de ietwat golvende lijnen, midden in het bos, "gaten" rond oude munitiebunkers en te sterk reliëf. Mooi uitzicht vanuit jagershutjes ("Hochsitz").

Tegenwoordig worden naast dit soort "kleintjes" al veel grotere PV parken gebouwd, ook in Duitsland, van enkele tientallen MWp per stuk.

© Juni 2008 MegaPV Radtour Bayern, Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden, the Netherlands

Duitsland
Voor de oosterburen was natuurlijk Waldpolenz aan het net (40 MWp van juwi) het belangrijkste nieuws, net op tijd voor de jaarwisseling bovendien het 14,75 MWp "grut" in Köthen (beide First Solar CdTe modules, net als alle andere hieronder genoemde Duitse projecten), zie daarvoor mijn bericht van 22 december 2008. Photon doet echter ook kond van enorme dak installaties van 3,04 MWp (Alfra Geflügel GmbH in Thüringen, € 3,6/Wp), een 4,64 MWp daksysteem met dezelfde modules in Haßleben in Brandenburg (€ 3,8/Wp, beide projecten van Colexon Energy AG, het schijnt bij het laatste project om een Nederlandse investeerder te gaan...). Het derde grootste dunnelaag park van Duitsland (na de bovengenoemde twee), 8,4 MWp, werd door het in zorgwekkende financiële toestand verkerende Conergy bij Trier in Rheinland-Pfalz op 16 december opgeleverd bij een interessante lage prijs van 3,6 Euro/Wp. Conergy verkocht de door hen gerealiseerde 3,3 MWp Neuhaus, resp. 5,8 MWp Igling-Buchloe parken in Beieren aan een Duits "emissiehuis". Met deze paar eind vorig jaar realiseerde leuke "First Solar pretparkjes" loopt de teller al op naar 80 MWp (ongeveer anderhalf maal de in vele jaren geaccumuleerde PV-capaciteit in Nederland), maar er is natuurlijk beestachtig veel meer geplaatst in Duitsland in heel 2008 (met nog 10% hogere feed-in tarieven, 20 jaar lang, dan geldend vanaf 1 januari 2009).

Stel dat deze 80 MWp (7 projecten) een "gemiddelde" Duitse opbrengst hebben van 991 kWh/kWp per jaar (Sonnenertrag gemiddelde tijdens view op 6 februari voor Duitsland), dan zou alleen die 80 MWp per jaar al 79,3 miljoen kWh genereren aan brandschone elektriciteit...

Duitsland had eind 2007 minimaal 3.953 MWp geaccumuleerd. Geruchten zingen rond dat er in 2008 mogelijk zelfs 1.800 MWp bijgeplaatst zou kunnen zijn (totaal zo'n 5.800 MWp) ...

Frankrijk
Ook atoomstaat Frankrijk zaait lustig door met zonnepaneel parkjes, al vreest Milieuminister Jean-Louis Borloo "Spaanse toestanden" en is hij er nog niet helemaal uit hoe de Franse staat met de snelle bloei van al dat blauwe fraais "om moet gaan" (3x meer bijgeplaatst in 2008 t.o.v. 2007), totaal 175 MWp (incl. overzeese gebiedsdelen). Althans, zo gaat het verhaal in een separaat artikel in, alweer, datzelfde fascinerende Photon nummer van januari 2009. Dat laat verder onverlet dat het grootste zonnestroompark van "la République Française" op 18 december 2008 al is ingewijd. Het zal u niet verbazen: wederom First Solar moduultjes (die Amerikaanse onderneming zit helemaal te soppen van die Europese zonne-aanbidders...), en wel een slordige 95.000 stuks, totaal 7 MWp. OK, dat lijkt klein t.o.v. het Duitse en Spaanse "geweld", maar je moet ergens beginnen, het is goed zo. Het CdTe dunne laag spul staat overigens bij de Zuid-Franse studentenstad Narbonne in het departement Aude (let op: pdf link) aan de Middellandse Zee kust. Daar ben ik vorig jaar potjandorie nog een stukje doorheen gefietst, nope, niks gezien ... . De bouwer, nota bene de "hernieuwbare energie" tak van het diep, diep, diep in de atomen zittende grootste staatsbedrijf ter wereld, EDF (afdeling Energies Nouvelles), heeft het spul rap opgetuigd tussen juni en december 2008, en aangekondigd dat ze tot 2011 een slordige 400 MWp aan vergelijkbaar spul overal rond gaan slingeren... Tja, je bent een grote onderneming of niet, en EDF zal vast een zeer aanzienlijk deel van de nationale markt voor zichzelf op willen eisen (uiteraard, inclusief de lucratieve feed-in tarieven voor de opgewekte zonnestroom...).

Tot slot: Italië
Ook Italië wordt door de kenners als zeer interessante "groeimarkt" gezien, mede door het attractieve, wettelijk verankerde Conto energia systeem met goede invoedings-tarieven. Dus ook daar wordt inmiddels al een tijdje rondgestrooid met "blauw manna". Per 1 december 2008 is er volgens Photon al 232 MWp aan PV-blauw geplaatst, waarbij het begin van dat jaar nog slechts 60 MWp was opgesteld: een zeer aanzienlijke groei van 172 MWp (287%)... Toch ook daar slecht nieuws: de bureaucratie is daar ook een voortwoekerende kanker. Een bedrijf meldt in weer een ander artikel in dat januari nummer van Photon ("De zorgen groeien") dat mogelijk 20% van de voor 2008 geplande installaties pas in 2009 aan het net "mogen", wat dramatische gevolgen heeft voor de geplande "rentabiliteit" van die parken vanwege de lagere feed-in tarieven. Ook zijn er allerlei problemen met die nieuwe tarieven (complicaties bij eigenverbruik, saldering en bemetering, zeer herkenbaar met Nederland in het achterhoofd). Er dreigt een bezopen kommunale belasting geheven te gaan worden op vrije veld installaties die op voormalig akkerland worden (of zijn) opgericht die kan oplopen tot een onwaarschijnlijke 4-7% van de waarde van de installatie (slordige 80 duizend tot 140.000 Euro in 20 jaar...). En zo zijn er nog meer gifgroene addertjes die tussen de mooie blauwe parkjes door kruipen. Het blijft natuurlijk Berlusconi-land, een "bepaald niet enthousiast zonnestroom aanhanger". Zo iemand kan de sector maken of breken, als je zwakke tegenstand hebt. De PV-lobby heeft echter een olifantshuid, is wel wat gewend, en knokt genadeloos door voor optimale regelingen. Klasse!

Bron: Photon 1/2009: pp. 14-16 (Italië), 18-20 (Spanje), 22-23 (Frankrijk), 42-43 (Duitsland markt tm. 2007), en 54-55 (megawattpiek parken Europa, met name Spanje).


3 februari 2009: Pak billenkoek voor EZ door ... IEA (of toch een stiekem en zeer smerig nucleair achterdeurtje?). Niet de eerste de beste instantie waarvan je zou verwachten dat daar harde kritiek vandaan zou komen jegens "ons" trotse EZ ministerie. Maar de Japanse directeur Nobuo Tanaka van het IEA wond er geen doekjes om, al bleef hij natuurlijk vanwege zijn functie "diplomatiek". Van de uitmuntende energie website van Professor Schoonman (zie eerste link) deze uitspraak van Tanaka over de karakteristieke Nederlandse, gruwelijk bureaucratische SDE prutsregeling:

"De SDE regeling zal niet bijdragen aan een op de lange termijn gerichte politiek en zal dus ook niet bijdragen aan substantiële investeringen door private partijen."

Zo, die kunnen "ze" in hun zak steken bij EZ (zie ook het rampbericht over de SDE van 21 januari 2009). Hoe gaan de beleidsambtenaren zich hier nu weer uit redden? Excursie naar Bonn, Berlijn, Leipzig, of Freiburg, wellicht?

Let ook op mijn reactie onder het bericht.

En zie ook het gerelateerde bericht over de als "onhaalbaar" geachte doelstelling van ons kabinet door diezelfde Tanaka (tweede link op Schoonman's geweldige site...).

http://www.duurzameenergiethuis.nl/?p=1333 (SDE gaat "het" niet worden, beste EZ...)
http://www.duurzameenergiethuis.nl/?p=1335 (van die 3% naar 20% in 2020 gaat niet lukken, beste meneer Balkenende...; let wel op het super ranzige, karakteristieke nucleaire "overwegingkje" in de laatste regels. Hopen maar dat Scheer's IRENA eventjes FLINK tegengas tegen die belachelijke IEA waanzin gaat geven...)
http://www.iea.org/Textbase/press/pressdetail.asp?PRESS_REL_ID=279 (toch weer een smerige aap uit den mouw van het IEA, waar ex- directeur-generaaal Pieter Boot van EZ kortgeleden is geparachuteerd, wie weet heeft hij die polderkolder wel geschreven... In de "zeer diplomatieke woorden" van de boss: "Mr. Tanaka also encouraged the Netherlands to work towards a broad political consensus on the future role of nuclear power in the country, keeping in mind that its expansion could make a significant contribution to meeting greenhouse gas emissions targets in a cost-effective manner." Dan weet u ook weer hoe "laat" het is bij het IEA en over wiens ruggen die nucleaire rotzooi er door geramd moet worden...)


2 februari 2009: "Yes, we can solve the energy problem." Hermann Scheer's "dinner speech" tijdens de oprichtingsvergadering van (o.a.) zijn brainchild IRENA (duurzame tegenhanger van IEA) staat inmiddels op zijn persoonlijke website, zie de link onder dit bericht. Het is, als vanouds, en wie zijn boek "Energy Autonomy" kent, niet bevreemdend, wederom een geweldige, vol inspiratie en enthousiasme zittende bijdrage, met als toetje vijf "richtlijnen" (guidelines) voor hernieuwbare energie politiek.

Dr. Scheer komt morgen, 3 februari 2009, naar het 30-jarige jubileum van WISE in Amsterdam. Polder PV is een van de weinige gelukkigen die, samen met 1 van de initiatiefnemers van de "feed-in publieksactie" (zie iNSnet.org site, inmiddels bijna 5.800 handtekeningen), een "speed-date" van (helaas maar) 10 minuten met hem heeft (!). Ik heb inmiddels al een aardige hoeveelheid vragen, die natuurlijk nooit binnen de tijd gesteld, laat staan beantwoord kunnen worden. Dus dat wordt morgen nog even zeer streng selecteren geblazen... Ik ben heel erg benieuwd naar Dr. Scheer's bijdragen op deze gedenkwaardige dag (30 jaar verzet tegen [uitbouw van] kernenergie in Nederland en daar buiten). De heer Scheer komt ook op dinsdag 17 maart dit jaar naar de Beurs van Berlage in Amsterdam, waar hij een "NRC Focus seminar" met uiteraard Energie als hoofdthema, zal bijwonen. Daar is wel een forse bijdrage voor benodigd (zonder korting 399 Euro ex BTW) als u daar bij wilt zijn. Zie daarvoor de site www.nrcfocus.nl.

Uit de heer Scheer's "first guideline for renewable energy politics":

"Rapid action is indispensable. The time for paying lip service to renewable energies is over."

http://www.hermannscheer.de/en/index.php?option=com_content&task=view&id=227&Itemid=12


2 februari 2009: Marktgroei Duitsland 2007: minimaal 1,15 GWp. De redactie van Photon heeft zich weer eens uit de naad gewerkt en (bijna) alle data van de 876 netbeheerders in Duitsland op een rijtje gezet. Het artikel in Photon (januari nummer 2009) met alle bevindingen is in essentie door Polder PV op een aparte pagina tegen het licht gehouden. Daarbij geeft Polder PV nog enkele statistieken per deelstaat, die uit de spreadsheet van Photon zijn gehaald. In grafiekvorm, en deels interactief. Duitsland heeft voor het eerst in de menselijke geschiedenis dik 1 Gigawattpiek aan nieuw nominaal zonnestroom vermogen in 1 jaar bijgeplaatst in 2007...

Polder PV besluit met de inmiddels tot een schokkende vergelijking leidende grafiek met het hemelsbrede verschil tussen Duitsland en Nederland. Die zelfs verbijsterend blijft als je terugrekent naar de hoeveelheid geplaatste vermogen per inwoner in het ooit tot de wereldtop horende Nederland...

Zie de pagina: Deutschland, Deutschland, Deutschland. Definitieve cijfers 2007 cf. Photon.


1 februari 2009: Solyndra's sluier begint te vervagen. Gisteren pas kreeg ik het januari nummer van Photon in de bus. Er was de nodige vertraging geweest, vooral met het ook bijgesloten eerste exemplaar van PhotonProfi voor professionals die de abonnees van het Duitstalige Photon een half jaar gratis er bij krijgen om de smaak te pakken te krijgen. 170 + 90 = 260 pagina's (...) fascinerende en zeer diepgravende lectuur vrijwel uitsluitend over zonnestroom (elke maand weer...)

In het januari nummer van het "gewone" (ook Duitstalige) supertijdschrift een geweldig informatieve special van 25 pagina's over de aanstormende dunnelaag jongens (en meisjes?) n.a.v. een conferentie die Photon begin december 2008 in San Francisco had georganiseerd, "Searching for the Second Solar". Een hele leuke woordspeling die betrekking heeft op de ver boven iedereen uittorenende Amerikaanse firma First Solar die reeds hard op weg is naar 1 GigaWattpiek aan reëele productie van hun zeer gewilde CdTe dunnelaag modules (die bij tienduizenden in megawattpiek parken in o.a. Duitsland en Spanje reeds zijn afgezet). Wie gaat de "tweede First Solar" worden, is daarbij de marktvraag van Photon.

Een van de tegen het licht gehouden bedrijven is het reeds door mij besproken Solyndra die in Europa door I.R.S. hun "SunHunter" lijkt te gaan willen afzetten, en waarover nogal wat vraagtekens in de lucht hingen gezien de beperkte technische productinfo. Uiteraard hebben de Photon journalisten zeer goede connecties, en mevrouw Ines Rutschmann (de auteur van het artikel) is een kundig en zeer goed geïnformeerd ondervraagster. Hier enkele opmerkelijke details die zij wist los te krijgen over Solyndra, bovenop wat ik zelf al van internet heb weten te halen:

Productie/fabriek:

  • 28.000 vierkante meter productie lokatie in Fremont bij San Francisco;
  • op het dak van de fabriek staat een 50 "kilowatt" installatie met de Solyndra buis-modules (onbekend hoe "kW" zich verhoudt tot onder STC verkregen "Wattpiek" nominaal vermogen van de afzonderlijke modules);
  • capaciteit fabriek 110 MW, in 2009 wil Solyndra 50 MW aan modules produceren;
  • meeste machines in de fabriek van eigen concept en bouw;
  • CEO Chris Gronet en vice president marketing en verkoop Kelly Truman zijn beiden afkomstig van de halfgeleider reus Applied Materials (die inmiddels complete productie installaties voor dunnelaag modules uitlevert aan een snel toenemend aantal producenten);
  • 450 werknemers, meeste hoogopgeleide ingenieurs en fysici die continu processen verbeteren;
  • tweede fabriek van 420 MW gepland die tot dermate grote module efficiëntie en kostenreductie in het productieproces moet komen dat volgens de bedrijfsleiding "grid parity" bereikt zou moeten kunnen worden met de door die fabriek afgeleverde producten: de verwachte systeem (all-in) prijs zou tussen de 2,76 en 3,15 Euro moeten komen te liggen (dit zou de helft zijn van wat het nu zou kosten, volgens insiders);
  • Solyndra heeft met 15 andere bedrijven, en als enige zonne-energie firma, de finale ronde bereikt van het prestigieuze Loan Guarantee Program van het Amerikaanse Department of Energy (DOE). De winnaar van de finale kan op een 80% kredietgarantie rekenen...

Solyndra modules/technologie:

  • beide buizen van glas;
  • binnenbuis doorsnede ongeveer anderhalve centimeter;
  • 4 lagen aangebracht op het glas, achtereenvolgens: Molybdeen (sputtering), middels "co-verdampingsproces" daar overheen de absorber bestaande uit Cu(In,Ga)Se2*, gevolgd door een ragfijn bufferlaagje bestaande uit Cadmiumsulfide (wordt ook in CdTe modules gebruikt) waaroverheen weer een transparante TCO laag wordt afgezet. Middels lasers worden de cellen over de volle lengte van de glazen buis gesneden, van elkaar geïsoleerd en de seriekoppeling tussen de cellen tot stand gebracht;
  • volgens Photon wordt in het productieproces uiteindelijk 10 cm. per buiseinde van de binnenbuis afgesneden, wat dus grondstof verlies oplevert;
  • tussenvloeistof tussen binnen en buitenbuis is taai en wordt verder niets over naar buiten gebracht, behalve dat deze dient ter aanpassing van de brekingsindex tussen glas en zonnecel, voor uitwisseling van warmte zorgdraagt en, zeer interessant, als bijkomend voordeel een anderhalf maal concentratiefactor van het zonlicht geeft;
  • afsluiting van de buiseinden geschiedt met metalen kappen die, net als bij thermische vacuum buizen, aan elkaar worden gelast;
  • een module bevat 40 buizen in een frame van ongeveer 1 bij 1,80 meter (16 kg. incl. frame per m²);
  • plat dak, maar lichte neiging zou ook mogelijk zijn;
  • module vermogen "150 tot 200 Watt";
  • module efficiëntie tussen 7,6 en 10%!
  • volgens Photon zouden zowel IEC als UL (Amerikaans) technisch testcertificaat "voorhanden" zijn.

* De veelvoorkomende basis grondstof (zonder Gallium) wordt in het Photon artikel "Chalkopyrit" genoemd. Zie ook Wikipedia.

De opgegeven (huidige) module efficiëntie blijkt niet echt spectaculair: er zijn diverse CIGS fabrikanten die goedkoper te produceren vlakke modules maken met hogere rendementen van 8 tot zelfs 12%: Würth, Sulfurcell, Honda Soltec, Showa Shell Solar, en Global Solar Energy. Vooral hun kostenvoordeel (Photon hoorde in de wandelgangen van mogelijk viervoudige productiekosten voor de Solyndra modules t.o.v. de vlakke plaat zusters) in combinatie met de hogere module efficiëntie maakt, dat Photon Solyndra vooralsnog (met het huidige product) nog niet als "de nieuwe Second Solar" ziet. Uiteraard kan dit rap veranderen als Solyndra de DOE prijs wint, en snel in staat is om zowel de module efficiëntie omhoog als de productiekosten omlaag te krijgen.

Bron: Photon 1/2009: 88-89.

http://www.photon.de/index.htm


1 februari 2009: Een goed begin is het halve werk... Oude hollandsche spreekwoorden bekken lekker, en ze komen ook nog eens vaak uit. Januari 2009 is alweer begonnen met een nieuw record (voor deze maand) bij Polder PV, en mogelijk bij vele andere mensen ook. Misschien een kuststrook fenomeen, misschien ook verder landinwaarts voorgekomen (kan sterk met lokale omstandigheden samenhangen, landinwaarts heb je bijvoorbeeld vaker last van hardnekkige mist). Daarbij wel er bij vertellen dat Polder PV al sinds maart 2000 meet, en veel PV-collega's pas recenter hun installatie (al dan niet onder SDE condities) hebben geïnstalleerd (en dus een stuk "smallere" referentiebasis zullen hebben). Maar het "recordje" is er.

Voor de 1,02 kWp deelinstallatie (wat al sinds oktober 2001 als zodanig op het dak staat, onveranderd) is het vorige januari record van 2006 met een respectabele 1,7 kWh gebroken en kwamen we voor het 1,02 kWp systeem op een maandopbrengst van 30,971 kWh (genormeerd 30,4 kWh/kWp). Tellen we daarbij de zeer goede prestatie van de 2 pal zuid georiënteerde 108 Wp modules bij op (7,974 kWh) komen we totaal op 38,945 kWh (31,5 kWh/kWp). Een fraaie start van, hopelijk, ook voor de zwaar getergde SDE klanten die mogelijk al vanaf 1 april 2008 hun PV-installaties hebben draaien en nog geen cent aan SDE subsidie "voorschot" hebben zien binnenkomen...

^^^
Gerealiseerde maandopbrengsten (niet gecorrigeerd voor evt. inverter defecten, nauwelijks voorkomend het laatste jaar) met een nieuw januari record (wit) voor het 1,02 kWp deelsysteem bij Polder PV.

Voor de cijfers bij deze grafiek, zie de highlights pagina van Polder PV. De laatste dag van januari, een prachtige zonnige, en koude dag met een zeer frisse, de zonnepanelen afkoelende wind, hadden we een totale opbrengst van maar liefst 3,724 kWh (3,0 kWh/kWp)!

Uiteraard is de maandopbrengst van het 1,02 kWp systeem direct in de database van Sonnenertrag ingebracht. Jaaroverzicht Polder PV (systeem nummer 777), zie hier.


 
^
TOP

28 januari 2009: Oh la la ... Frankrijk in de versnelling. Via de geweldige (en omvangrijke...) informatie service van het Duitse vakblad Photon ontving ik het volgende persbericht van de Franse overkoepelende duurzame energie organisatie Syndicat des Énergies Renouvelables (SER, soort van Franse tegenhanger van DE Koepel in Nederland). In samenspraak met de pas in de zomer van 2008 in het leven geroepen PV-brancheorganisatie Groupement Français Soler des Professionels du Solaire Photovoltaïque (SOLER). Een mond vol, die titels, dat kun je wel aan de Fransen overlaten (niet voor niets is het Frans de internationale taal van de diplomatie...). Paar opmerkingen van Polder PV tussen de tekst, die verder door hem uit het Frans is vertaald (vertaalfouten voor eigen rekening over te nemen):

Zonnestroom in Frankrijk: een verdrievoudiging van de markt t.o.v. 2007
Ook al ligt Frankrijk nog ver achter op de marktleiders, 2008 heeft een sterke groei van de fotovoltaïsche markt in het land laten zien: 105 MWp is er aan nominaal vermogen bijgeplaatst, waarvan 75 MWp op het continent, en 30 MWp in de overzeese gebiedsdelen resp. departementen (DOM = "Département d'Outre-Mer", formeel onderdeel van de Europese Unie; COM = "Collectivité d'Outre-Mer", zie Wikipedia voor omschrijving van de vaak verwarrende status definities). In 2007 was er nog slechts 35 MWp aan nieuw geplaatst vermogen. In totaal werd daarmee eind 2008 een geaccumuleerd nominaal PV-vermogen van 175 MWp in Frankrijk en haar overzeese gebiedsdelen bereikt, wat in 2007 nog slechts 70 MWp was. (PPV: stijging geaccumuleerd geplaatste vermogen van 150%)

De markt in 2008
Het invoedingstarief, de bonus voor BIPV installaties, alsmede het belastingvoordeel ("crédit d'impôt") hebben allen bijgedragen aan de voortgaande groei van de Franse markt. Het merendeel van de zonnepanelen is geplaatst op daken van particulieren die van de dubbele steun profiteren: ongeveer 80% van het totaal aan installaties.

De maatregelen om de procedures te vereenvoudigen voor particulieren die zonnepanelen willen laten installeren, zoals aangekondigd door de Ministre d'État, Jean-Louis Borloo (17 november 2008), kan een nieuwe stimulans in de verdere groei van de (particuliere) PV-markt gaan geven.

2008 was ook het eerste jaar dat grote dakvullende installaties op bedrijfsgebouwen zijn geplaatst, waaronder commerciële centra, hangars, en opslagloodsen. Met name - gezien de hogere instraling - in de DOM & COM gebieden, en in de mediterrane departementen van het vasteland.

Het breed gedragen Franse "duurzaamheids-offensief" Grenelle de l'Environnement voorziet een groei tot een capaciteit van zo'n 5.400 MWp in 2020. (Polder PV: Duitsland zou, als de 1,8 MWp die ik op Intersolution 2009 in Gent als "bijgeplaatst in 2008" - onbevestigd - mee kreeg blijkt te kloppen, reeds in 2008 op 5.600 MWp moeten zitten...)

Werkgelegenheid in 2008
De jaarlijkse enquête van SER / SOLER onder de leden die 70% van de totale markt omvatten geeft aan dat er in 2008 zo'n 1.500 directe banen zijn bijgekomen. Het totaal aantal direct berokken werknemers in de sector komt daarmee op ruim 4.000, ongeveer vier maal zoveel als in 2004.

De sector schat in dat er in 2009 wederom rond de 1.500 nieuwe banen in de PV-sector bij kunnen gaan komen om de marktgroei op te kunnen vangen.

(einde persbericht van SER / SOLER van 26 januari 2009, bron: SER)

Discrepantie
Het is goed om te beseffen dat de cijfers die hier door de brancheorganisaties worden gepresenteerd significant afwijken van de cijfers zoals Eur'Observ'ER ze in het voorjaar van 2008 heeft gepubliceerd (zie deze download pagina, "Photovoltaics"), ook voor het jaar 2007. In dat rapport werd voor Frankrijk voor 2007 uitgegaan van slechts 12,794 MWp bijgeplaatst (incl. een fractie van 624 kWp aan autonome systemen), waarmee SER / SOLER dus 274% hoger zit (35 MWp). En geaccumuleerd een capaciteit van 46,659 MWp, waarvan netgekoppeld slechts 24,481 MWp. Wederom zit het SER / SOLER cijfer (70 MWp) daar ver boven, 150% als je uitgaat van alle installaties (netgekoppeld en autonoom) ... NB: de cijfers van Eur'Observ'ER omvatten ook de capaciteit opgenomen in de overzeese gebiedsdelen.

Welke cijferbron het meest nauwkeurig is zal nog moeten blijken. Als die 175 MWp geaccumuleerd blijkt te kloppen heeft Frankrijk al dik 3 maal zoveel capaciteit dan Nederland, terwijl het land vele jaren later echt is begonnen met zonnestroom. Anders gezegd, en uitgaand van de geclaimde bijgeplaatste 75 MWp alleen in Frankrijk zelf (vasteland). Gaan we uit van een zeer optimistische schatting van de helft (???) van de voor 2008 17,8 MWp aan reeds "beschikte" SDE aanvragen voor zonnestroom in Nederland, dus puur speculatief ongeveer 9 MWp "gerealiseerd" (met heel veel slagen om de arm, ik ben pessimistisch over de plaatsings-cijfers), zou Frankrijk er in 2008 alleen al in het vasteland zelf dik acht maal zoveel bijgeplaatst hebben (grotendeels op particuliere daken), terwijl de bevolking slechts 3,8 maal zo groot is (62,0 resp. 16,4 miljoen inwoners). Waarmee weer duidelijk wordt dat Nederland ook in relatief opzicht het hartstikke slecht blijft doen met zonnestroom, zelfs met het nieuwe "stimulerings"regime. En we nog moeten afwachten wat er daadwerkelijk aan het net is gegaan in 2008, dat blijft vooralsnog compleet koffiedik kijken.

Wat wel zonder meer duidelijk is, dat atoomstaat Frankrijk een zonnestroom renaissance ondergaat, en dat kan alleen maar met groot gejuich gevierd worden. Vive la France sous le soleil!

Voor een eerdere bespreking van het nieuwe Franse ondersteuningsregime voor zonnestroom, zie het bericht van 7 augustus 2006

http://www.enr.fr (website van het Syndicat des Énergies Renouvelables)
http://www.photon.de/newsletter/document/6052.pdf (Franstalig persbericht van SER / SOLER)


27 januari 2009: Bespreking en paar foto's Intersolution Gent (23 jan. 2009). Ik heb niet uitgebreid foto's staan maken op Intersolution in Gent, want ik wilde wel eens wat serieuze gesprekken voeren. Wel kwam ik daar weer wat leuke dingen tegen (die zeker foto-waardig waren). Met als "slagroom op de taart" een ... buisvormig zonnepaneel schuilgaand onder de naam "SunHunter". Die ik echter al eens eerder had gezien. Polder PV ging graven en vond hem. Fascinerend! Verslag op de aparte Intersolution pagina!


26 januari 2009: Volgende kandidaat: Griekenland? De potentie voor zonne-energie in een van de zonnigste mediterrane Europese landen mag als "gegeven" worden beschouwd. Deze potentie omzetten in daadwerkelijke (project)realisatie is een tweede. Althans, als het om zonnestroom gaat. Kleinschalige zon-thermische zonnecollectoren zijn daar al lang een volstrekt normaal "straat"beeld, net als elders in het Mediterrane gebied.

Lange tijd heeft het er bij de Grieken aan geschort dat er geen decente, laagdrempelige invoedings-structuur was opgetuigd voor zonnestroom (of andere DE opties). Ook Griekenland kent zijn bureaucraten, en die moeten tot de orde worden geroepen. Dat was ook wel nodig, want er schijnt in Griekenland een stuwmeer aan aanvragen voor - meestal grotere - PV-projecten klaar te staan om ingevuld te worden, ondanks een al in 2006 in het leven geroepen wet die zonnestroom invoeding (e.a. vormen van duurzame elektriciteit) op het net mogelijk zou moeten maken. 3 GWp (!) zou reeds in de papier molen zijn geaccumuleerd.

Ter vergelijking: absoluut wereld marktleider Duitsland zou, volgens een informant op de Intersolution beurs in Gent, in 2008 een totaal vermogen van een absurde - beslist nog niet onafhankelijk bevestigde - 1,8 GWp hebben bijgeplaatst. In andere woorden: stel dat "slechts" de helft van dat stuwmeer bij de Grieken doorgang "mag" vinden (voorwaarden mij nog niet bekend). Dan gaat Griekenland er in korte tijd 1.500 MWp bijplaatsen. Dat zou bijna een factor 12 maal zo veel zijn dan de naar verwachting onder de huidige beleidscondities in "voorloper" Nederland tot en met 2011 "te realiseren" 4x 20 MWp + de eind 2007 "reeds gerealiseerde" plm. 50 MWp (totaal 130 MWp in 2011).

Eindelijk is er, op 15 januari, een Wet aangenomen in Griekenland die alles nu definitief en "goed" moet gaan regelen, waaronder de zogenaamde "feed-in" tarieven voor zonnestroom. Deze borduurt voort op de door het Griekse Ministry of Development (Directoraat Generaal voor energie, en het D.G. voor duurzame energie bronnen en energiebesparing) in 2006 in het leven geroepen "Law 3468"*. Enkele highlights van de "ultieme" (?) regeling:

Verplichte dead-line voor uitgave van vergunningen. Eind 2009 moet het complete stuwmeer van 3 GWp aan aanvragen zijn behandeld en hetzij geaccepteerd, hetzij verworpen worden. Het gaat hierbij om de eerste vergunning die is benodigd, de "productie licentie".
Nieuwe inschrijvingen vooralsnog niet mogelijk totdat de "backlog" van 3 GWp is verwerkt. Het is - voor kapitaalkrachtige partijen - mogelijk om een bestaand bedrijf met een verkregen "permit" over te nemen en van hun permit gebruik te maken om installaties te bouwen.
Bovenop de feed-in tarief regeling is voor de meeste systemen ook nog een 40% "grant" beschikbaar, waarbij het minimum investeringsbedrag 100.000 Euro moet zijn (m.i. een merkwaardige extra prikkel voor partijen die toch al goed in de slappe was zitten...)
Met de nieuwe wet vervalt de oude harde marktcap van 0,8 GWp (= 800 MWp...) die in eerdere regelgeving was opgenomen. Er zal geen nieuwe marktcap worden opgenomen...
Er komt een apart programma voor PV-systemen op daken met een afwijkende (hogere) vergoedings-structuur (doch geen extra "grant"), en gegarandeerd voor 20 jaar. Gemikt wordt op een extra 750 MWp (bovenop de "3 GWp backlog" voor grote systemen), waarbij het tijdpad echter nog niet duidelijk is. Details volgen later dit jaar. Uiteraard zal hiermee vooral de particuliere markt eindelijk ook "los" kunnen gaan.
Voor grote PV-installaties van meer dan 10 MWp (zonnestroom parken, in Spanje ook wel "Huertas solares" genoemd) komt er een tender procedure, ook hiervan worden de details later dit jaar bekendgemaakt.
Nieuwe feed-in tarief structuur, 20 jaar lang vast. Er vindt een jaarlijkse aanpassing aan de inflatie plaats (25% van consumenten prijsindex van het voorafgaande jaar), de tarieven blijven nog 2 jaar gelden voor nieuwe installaties. Degressie van de hoogte van de feed-in tarieven zal worden ingevoerd vanaf augustus 2010. Men kan echter reeds van tevoren een netkoppelings-overeenkomst afsluiten, daarmee het feed-in tarief (zonder evt. degressie) veiligstellen, en pas later, doch binnen 18 maanden, de PV-installatie daadwerkelijk gaan bouwen (mogelijke extra bron van financieel rendement doordat moduleprijzen later waarschijnlijk lager zijn). In de praktijk zou het er op neer kunnen komen dat de invoedings-tarieven feitelijk tot begin 2012 op hetzelfde niveau zouden kunnen blijven. Dat is in een land wat bulkt van het zonlicht een zeer belangrijke extra prikkel voor investeerders.
Start tarief (februari 2009) voor installaties tot en met 100 kWp: 45 eurocent/kWh (vergelijkbaar met marktwaarde groencertificaten in Vlaanderen), grotere installaties kunnen een vergoeding van 40 eurocent/kWh verwachten. In het samenvattende pdf document van de brancheorganisatie Helapco (zie link hieronder) staan de vastgelegde, in de loop van de tijd afnemende feed-in bedragen tot en met 2014 vermeld.

^^^
Zonne-instralingskaart van optimaal georiënteerde PV-modules voor Griekenland. Let op het geweldige potentieel (instraling in het schuine vlak plm. 1.500 - ruim 2.000 kWh/m²), en de hoge genormeerde opbrengst bij een "performance ratio"** van 0,75 kWh/kWp, van plm. 1.125 - ruim 1.500 kWh/kWp.jaar.

PVGIS © European Communities, 2001-2008

Šúri M., Huld T.A., Dunlop E.D. Ossenbrink H.A., 2007. Potential of solar electricity generation in the European Union member states and candidate countries. Solar Energy, 81, 1295–1305, http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/.

(NB: horizontale instralingskaart op de PVGIS site klopt niet, is reeds een e-mail over verstuurd)

** performance ratio volgens PV-Monitoring document van destijds nog Novem: "het quotiënt van het systeemrendement en het rendement van de modules onder STC"

Gezien de zeer zonnige omstandigheden in Griekenland, en de lucratieve feed-in tarieven, kunnen we bij achterwege blijvende bureaucratie en weinig tegenwerking ongetwijfeld een "Spaanse installatie-boom" in het extreem zonnige Griekenland gaan verwachten. We mogen hopen dat de Griekse autoriteiten met een potentiële "boom" verstandiger om zullen gaan dan de Spaanse. Die door te lang te twijfelen, en door de subsidie die er sowieso op elektriciteit wordt gegeven in dat land (ook al gefourneerd uit de Rijksbegroting...) zichzelf in een onmogelijke positie heeft gemanoeuvreerd. Met als schrikbarend resultaat een door het Industrie ministerie in het leven geroepen marktcap van max. 500 MWp (zie toelichting figuur in bericht van 18 augustus 2008) per 2009. Voor het sterk gegroeide Spanje een zeer slechte zaak.

Griekenland: een ouzo op een mooie (nabije) toekomst met blauwe daken en grote veld-installaties! Wie weet kan dan Europa's grootste vervuilende, op bruinkool gestookte power plant, de supersmerige Agios Dimitrios centrale (noord-west Griekenland, Macedonië, 1,35 kg. CO2 per geproduceerde kWh, dik 12 miljoen ton uitstoot in 2006...) dan wel op termijn dicht en Griekenland met zevenmijlslaarzen oprukken in de vaart der progressieve volkeren...

*Officiële benaming (Engels) van Law 3468: "Generation of Electricity using Renewable Energy Sources and High-Efficiency Cogeneration of Electricity and Heat and Miscellaneous Provisions"

http://www.helapco.gr/index_en.html (twee Engelstalige pdf's beschikbaar op de website van de Griekse brancheorganisatie, Hellenic Association of Photovoltaic Companies (Helapco), de tweede bevat de volledige wetstektst van de nieuw PV-regeling)
http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUGO54.htm

Photon nr. 2007(6): pp. 62-81 (marktoverzicht PV-markt Griekenland, Duitstalig)


22 januari 2009: "Het moet niet veel gekker worden...". De diepe verzuchting van een terriër die zich door alle SDE waanzin en bureaucratie heen had gevroten, en in januari blij van verwachting de voorschotten over het beetje bloedeigen zonnestroom productie van 2008, keurig geregistreerd op de verplichte bruto productiemeter, van SenterNovem op zijn flink leeg geplunderde bankrekening tegemoet zag...

... en het SDE slachtoffer wachtte ... en wachtte ... en wachtte ...

De tot het uiterste getergde, hyper duurzame burger pakte uit arren moede dan maar weer eens de telefoon (vetdruk Polder PV):

"Ik belde zojuist met de helpdesk SDE van SenterNovem. Ik vroeg hoe het stond met de uitbetaling van mijn voorschot over 2008. Dit was nog niet in gang gezet. De medewerker verwachtte eind februari meer te kunnen zeggen.
Dit terwijl eerder via de mail was toegezegd dat de voorschotten over 2008 in januari 2009 zouden worden uitbetaald.
Het moet toch niet gekker worden."

Reactie Polder PV: Die "S" in "SDE" staat voor "stimuleringsregeling", waar simpele burgermansen superblij van zouden moeten worden en razend enthousiast voor (gesubsidieerde) zonnestroom... En: het zou hier moeten gaan om de uitbetaling van voorschotten! Dat moet een energieconsument eens flikken bij zijn "provider". Dan staat binnen no-time het incassobureau op de voordeur te bonzen!

Ik heb met jullie te doen...

Zou meneer Bos van Financiën nog wat kapitaal nodig hebben om wat banken te redden en mag dat miezerige beetje SDE subsidie-geld (wat van u is) voorlopig niet uitgegeven worden? Het lijkt wel alsof er door EZ/SenterNovem een Icesave bank in Nederland wordt opgericht!

Of heeft het wellicht te maken met de afgrijselijk ingewikkelde, 3 Ministeriële Regelingen omvattende uitvoeringskermis van de SDE (9 pagina's bomvol in de Staatscourant van 3 maart 2008, en ook al een eerste wijziging op 3 november 2008), en weten zelfs de hoog opgeleide SenterNovem ambtenaren inmiddels ook de weg niet meer in dat door hun EZ collega's opgetuigde bureaucraten-pakhuis?

Of heeft het wellicht te maken met het feit dat het zelfs voor SenterNovem ambtenaren een onmogelijke klus is geworden om te kunnen bepalen wat de zogenaamde "reëele" gemiddelde elektriciteitsprijs" in 2008 is geweest (als daar al een door de Tweede Kamer geaccepteerde norm voor zou zijn...)? Die prijs die nodig is om de zogenaamde werkelijk in de praktijk gerealiseerde beruchte "correctiefactor" (= "gemiddelde marktprijs elektra") te bepalen die afgetrokken moet worden van de basisprijs van 56,4 eurocent/kWh voor 2008 instappers? Waaruit dan het feitelijke voor 2008 geldende subsidiebedrag (oorspronkelijk onterecht op 33 eurocent/kWh gesteld) zou moeten komen?

Of is er gewoon simpelweg geen geld?

De reactie is van het extreem hard lopende deel "Duurzame Energie 10" op Gathering Tweakers:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1329727


21 januari 2009: SDE analyse 2008. Gepubliceerd door EZ. Besproken op de duurzame energie pagina. Inclusief analyse zonnestroom en grafieken CertiQ.


20 januari 2009: Nog meer Chinees nieuws: het ondergeschoven PV kindje in de lift. Ja, went u er maar alvast aan. Op zonnestroom gebied zal de berichtgeving steeds meer uit het tweede/nieuwe "Land van de Rijzende Zon", China komen. Niet alleen berichten, natuurlijk. Vooral: keiharde, tastbare, en "consumabele" zonnestroom producten. Veel van die "producten" kennen we als de goedkopere zusjes van (zogenaamd) "dure" Duitse, Spaanse of Amerikaanse zonnepanelen. Al is de kwaliteit door de bank genomen van de merk-leveranciers goed tot byzonder goed te noemen (Suntech, Trina, Yingli, ET Solar, Solarfun, etc.). Je zou bijna door alle kristallijne "geweld" vergeten dat er ook een hele andere markt is voor zonnestroom. Een nogal eens vergeten markt. De toepassing van autonome zonnestroom, dus zonder netkoppeling. En die markt is ook al extreem hard aan het groeien, want het aantal product-toepassingen neemt alsmaar toe.

In een artikel van Kit Temple, CEO van het Brits-Chinese marktonderzoek bedrijf ENF, genaamd "'Solar Applications' burst through the 100 barrier", beschrijft hij kort hoe het aantal toepassingen voor autonome zonnestroom al over de grens is gekomen van 100. Waarbij, zo blijkt uit de inventarisatie van dit zeer interessante bedrijf (met meer dan 5.000 ondernemingen op het gebied van PV in de vrij toegankelijke database...), talloze innovaties uit de klei worden getrokken.

Wist u dat alleen al voor het opladen van miljarden batterijen er - volgens Temple - anderhalve GigaWatt aan elektriciteit per jaar wordt gebruikt op deze aardkloot? Dan snapt u wellicht het enorme (extra) potentieel alleen al op dit vlak voor autonome toepassingen met goede zonnestroom laders.

Nu zult u wellicht bij autonome toepassingen vooral denken aan "goedkope gadgets" als tuinverlichting, maar dan vergist u zich. Dat is slechts een (groot) deel van het hele autonome "verhaal". De autonome sector is rap aan het professionaliseren en ontwikkelt alsmaar mooiere producten die op een breder wordend terrein en op steeds onwaarschijnlijker lokaties het nuttige werk doen waarvoor ze zijn ontworpen. En dat zijn al lang niet slechts boeien, veedrinkbakken of lantarenpalen op zonnestroom. Het productassortiment is breed. Vrij van fossiele branstoffen werkend en "bevrijd" van al te grijpgrage ambtelijke of energiebelasting-inners-vingers. Zonlicht is immers van ons allemaal. Als we de kosten voor energie opwekking ook off-grid kunnen drukken, moet dat vooral ook zo veel mogelijk bevorderd worden. Voor professionele toepassingen, zie vooral de secties 9 tot en met 11 in de ENF database. Die opgezet is om "licht in de duisternis" te scheppen in deze vaak onderschatte, forse deelmarkt van de PV-industrie.

Doet u mij ook maar zo'n Bird Scaring Cannon System op zonnestroom om de toekomstige "slimme meter" boys op afstand te houden...

http://www.enf.cn/database/products.html


20 januari 2009: Eerste spade in Chinese bodem voor ... 166 MWp zonnestroom. Daarbij wel het voorbehoud dat het slechts het eerste "stukje" van 66 MWp betreft, wat "maar" 3,58 miljard Chinese Renminbi (ook wel yuan (RMB), of Chinese Yuan Renminbi (CNY)...) zou gaan kosten. Bij een wisselkoers van, actueel, 1 CNY = 0,11309 EUR, zou dat neerkomen op een investering van 405 miljoen Euro. In andere woorden: dat zou resulteren in een zeer heftige investering van ... € 6,1/Wp??? Dat lijkt me een uitermate fragenswürdig investeringsbedrag voor zo'n reuzenpark, zeker als je de reëel betaalde € 3,25/Wp voor het recent geopende CdTe dunnelaag park Waldpolenz bij Brandis voor ogen neemt... Dit "genormeerde" bedrag is zelfs nog hoger dan de eerder door mij berekende € 5,7/Wp in het vorige bericht over Chinese reuzen PV-park plannen! Ik heb deze laatste gegevens van het korte Duitstalige persbericht wat Photon in hun nieuwsbrief van vandaag heeft weergegeven, en wat door hen uit het Chinees is vertaald van de website van Yunnanpower.com, waar helaas geen Engelstalige variant van is en welke bomvol Chinese karakters staat.

Het project zou - volgens het korte stukje van Photon - getrokken worden door de Yunnan Power Investment & China HuaNeng Group (CHNG). De lokatie is Shilin, een dorp wat wel bekend staat om de karst (kalk) rotsformaties van het Stone Forest (Unesco protectoraat), 70 km. zuidoostelijk gelegen van Kunming in de zuidwestelijke Chinese, aan Birma en Laos grenzende bergprovincie Yunnan. De bouwtijd van de eerste 66 MWp zou slechts 18 maanden bedragen, het laatste deel van 100 MWp zou binnen 22 maanden moeten worden gebouwd. Volgens dit berichtje van JML Pacific Epoch zou - niet verbazingwekkend - de Chinese zonnecel- en module reus Suntech betrokken zijn bij het project. Suntech staat bekend om hun omvangrijke kristallijne module portfolio, dus de investering zal beslist (veel) hoger zijn dan de € 3,25/Wp van het dunnelaag park Waldpolenz als er daadwerkelijk kristallijne modules ingezet gaan worden. Maar het verschil met de door mij berekende 6,1 of zelfs 5,7 Euro/Wp blijft veel te groot voor zo'n omvangrijk zonnestroompark, zelfs als er met (bestaande) modules van Suntech gewerkt gaat worden...

Ik ben erg benieuwd naar het realiteitsgehalte van zowel deze, als de eerder door mij besproken 30 (>>> 1.000) MWp plannen in de noordwestelijke provincie Qinghai. En dan met name het niveau van benodigde financiering (en natuurlijk, welke technologieën ingezet zullen worden).

Is er toevallig een Polder PV lezer die Chinees kan lezen en het stuk/de stukken van Yunnan Power kan lezen? Polder PV houdt zich aanbevolen voor betrouwbare informatie uit het (nieuwe?) land van de Rijzende Zon over deze interessante grootschalige projecten...

Meer info waarvan het realiteitsgehalte nog moet blijken. Een greep, allen Engelstalig:

http://www.gokunming.com/en/blog/item/609/chinas_largest_solar_power_station_to_be_built_in_shilin (informatief achtergrond artikel van 16 juni 2008)
http://www.shanghaidaily.com/sp/article/2008/200812/20081211/article_384030.htm (9,1 miljard yuan voor 166 MWp? Komt neer op, nog steeds, een onwaarschijnlijk hoge € 6,2/Wp...)
http://www.sungoldsolar.com/sg/en/news/5919.html (interessant achtergrond artikel van 25 december 2008 over Chinese PV parken en projecten, met als kers op de taart Shilin en mogelijke "bemoeienis van/door de Staat")
http://www.tradingmarkets.com/.site/news/Stock%20News/2077946/ (update 11 december 2008, meer details)
http://www.tradingmarkets.com/.site/news/Stock%20News/1678888/ (bericht al van 12 juni 2008)


20 januari 2009: Update vergelijking resultaten Soladin600 versurs OK4-100. Het werd eens tijd voor een update van de langdurige effekten op de output van twee vrijwel identieke zonnestroom deelsystemen op ons dak. Een "gerenoveerd" Sunpower® systeem (13 februari 2007), en een al jaren in onze installatie opgenomen deelsysteem met 6 identieke 108 Wp modules van Shell Solar die binnen (op de begane grond) zijn aangesloten met vergelijkbare, 25 meter DC bekabeling.

U vindt twee grafieken op de actuele Sunpower® pagina, met toelichting.

Vergeet u vanavond niet naar RayRadio en Raymond Meur's continuing story over zonne-energie te luisteren (met ditmaal Jeroen Haringman in de hoofdrol)? 21h00-22h00, zie eerder bericht met aanwijzingen om hetzij live te luisteren, hetzij later de podcast na te horen.


20 januari 2009: ISE heeft grote haast met 41,1% wereldrecord rendement concentratorcel. Nog geen drie maanden (!) na het vorige record (39,7%) wat het ISE Fraunhofer Institut in Freiburg heeft gevestigd met een schitterend ontworpen (ronde) GaAs tandemcel in combinatie met concentratie van zonlicht met een factor van 300 maal ("300 zonnen"), kunnen de kurken weer van de champagneflessen in Freiburg.

Ditmaal is het wereldvermaarde ISE er in geslaagd om met een zonconcentratie factor van 454x op een 5 vierkante millimeter kleine, complexe tandemcel bestaande uit zgn. III-V halfgeleiders alweer een "cel"rendement van 41,1% te behalen.

<<<
Alweer zo'n fraai "Engels dropje" van het ISE. 5 vierkante millimeter "groot", maar watt een power als er 454 zonnen op schijnen!

© Fraunhofer ISE, Freiburg

Een cruciaal onderdeel van dit project was het afstemmen van de kristalstructuren van de drie hoofdcomponenten in deze tandemcel. Als namelijk de atoomafstand binnen de drie gebruikte kristalstructuren (lagen) verschillend is, krijg je elektrische spanningen en zelfs kristal-defekten op de grensvlakken. Dat zal het maximale rendement van het geheel gaan drukken. De onderzoekers zijn er in geslaagd om vooral op het gebied van die "grensvlakken" tussen de verschillende componenten in te grijpen, en het kristallisatieproces zodanig te sturen dat er zo min mogelijk "problemen" op juist die cruciale grensvlakken zullen voorkomen. De onderzoekers noemen het gecontroleerde proces "metamorfe kristalgroei".

Deze cellen zijn zorgvuldig ge-engineerde wondertjes van stapelkunst, met laagjes met exotisch klinkende namen als GaInP, GaInAs, en Ge (As = Arseen, Ga = Gallium, Ge = Germanium, In = Indium, en P = fosfor/phosphorus). Het feit dat dit soort cellen met het uiterlijk van sommige vormen "engelse drop" (laagjes structuur) zo succesvol is, komt door de combinatie van drie in verschillende delen van het zonlicht spectrum optimaal werkende lagen, die gecombineerd het grootste deel van het zonlicht optimaal "afdekken". Het is hierbij de kunst om alle drie de delen ook elektrisch bezien vrijwel een identieke energieopbrengst te laten geven. Dit is zelfs essentieel, want feitelijk vormen die drie laagjes een soort van in serie gekoppelde "cellen", en het is altijd de "cel" (hier: laag) met de minste elektrische opbrengst die bepalend is voor de totale output van het geheel (of string van cellen).

Het ISE slaagt er in om door zeer zorgvuldige selectie en dikte van de afzonderlijke laagjes op een maximaal eindresultaat aan te sturen, juist m.b.t. het zo evenredig mogelijk krijgen van de opgewekte stroom per "spectraal component". Men gaat daar natuurlijk uit van de terrestrische omstandigheden, die een ander spectrum kennen dan de veelal in de ruimtevaart gebruikte tandemcellen. NB: de door ISE ontwikkelde nieuwe tandemcellen zijn bij verschillende concentratie factoren van zonlicht getest. Optimaal bij zonfactor 454, maar zelfs bij 880-voudige zonconcentratie (bij normale kristallijne systemen sowieso onmogelijk door de absurde hitte problemen) wisten de ISE onderzoekers nog een efficiëntie van cel + concentrator (fresnel systemen van Concentrix) van een nog steeds zeer hoge 40,4% te behalen.

Grafiek met o.a. de "Wirkungsgrad" (efficiëntie van tandemcel met concentrator lens), blauwe lijn (en de zgn. "vulfactor", rode lijn). Let op de sowieso hoge efficiënties, zelfs bij relatief lage concentratiefactor, het maximum bij 454 "zonnen", en nog steeds hoge efficiëntie in nog hogere concentratie situaties. Horizontale schaal is logaritmisch.
>>>

© Fraunhofer ISE, Freiburg

Dit soort concentrator systemen met hoogrendements-tandem cellen zijn expliciet bedoeld voor toepassing in nauwkeurige zon-trackende (twee-assig/astronomisch) installaties in zonrijke zuidelijke landen. Fraunhofer ISE werkt daarbij nauw samen met de eigen off-spring Concentrix Solar en Azur Space in Heilbronn. De zeer dringende, zelf opgelegde boodschap: aan de politiek laten zien dat fysiek haalbare "grid parity" van zonnestroom al zeer nabij is, en - onuitgesproken, doch uiteraard als zeer belangrijk politieke doel - de compleet in fossielen vastlopende dan wel in een wurggreep gehouden elektramarkt van onderop open gaan breken, te beginnen in Zuid Europa...

http://tinyurl.com/8ksl83 (verkorte link naar het persbericht van het ISE)

Meer records op het gebied van zonnecellen (ook van de noeste arbeiders in Nijmegen, die met vergelijkbare celtypes werken en die "op film" proberen te krijgen), zie dit overzicht


19 januari 2009: "Why does the sun shine?" Dat was de titel van het hartstikke leuke clipje wat Ray Meur draaide vlak voordat hij me voor de eerste keer voor RayRadio interviewde, afgelopen dinsdag. Het is afkomstig van de groep "They Might Be Giants". En natuurlijk: de clip werd al snel met geinige beelden gekopieerd. Hier zijn er twee, van "upbeat" kwaliteit... A.s. dinsdag 20 januari (21h00-22h00) weer een aflevering van RayRadio, met meer zonnestroom fraais!

http://www.youtube.com/watch?v=Oyz7e8iQ6Uo&NR=1 (KillerRabbit2006)
http://www.youtube.com/watch?v=Zbgul1NpEA8 (Nickelodeon Ka-Blam! version)


16 januari 2009: Weer een vermoeiende SDE klus geklaard. Ik zat er al een tijd aan te werken, maar er kwam van alles tussen, waarvan de ranzige capaciteitstarief ellende die over Nederland is uitgestort wel het ergste dossier is.

Maar goed: ik heb inmiddels mijn kritische analyse van het definitieve beleidsrapport van ECN Beleidsstudies (beslist niet te verwarren met het uitmuntende werk van Wim Sinke en zijn zonnecel whizzkids op hetzelfde instituut!) en KEMA voor 2009-2010 af. Het is in december vorig jaar verschenen en dient als basis voor het "advies" van EZ aan de Tweede Kamer hoe de SDE voor de komende periode er uit zou moeten komen te zien (die naar verwachting weer zo rond 1 april "open" zou moeten gaan)...

U zult in mijn analyse uiteraard weer de nodige kritiekpunten tegenkomen, dat bent u van Polder PV gewend (Polder PV wil het integrale Duitse EEG en niets anders). En: het beperkt zich tot de belangrijkste onderdelen uit het rapport m.b.t. zonnestroom.

Eerlijk is eerlijk: er zijn ook een paar lichtpuntjes in het rapport waarvan ik hoop dat ze allemaal gerealiseerd gaan worden. Maar: u weet misschien wel hoe dat gaat. First see, than believe. Op het Heilige Tweede Kamer Papier, dus. D'r kan nog van alles misgaan.

De 4 lichtpunten zijn:

  • systeem maximering "particulieren" van (3,5>3,0>) 3,5 naar ... 5,0 kWp!
    (en voor EIA-lustige bedrijven/instanties: opening van het "traject" 5-100 kWp...)
  • salderingsgrens netinvoeding van 3.000 kWh naar 5.000 kWh/jaar!
  • "CertiQ kosten voor aanvragen groencertificaten worden afgeschaft"!
    (onder voorbehoud van formulering en overname door EZ en TK...)
  • Rente voor lening kan van inkomstenbelasting worden afgetrokken

NB: dit zijn voorstellen, niets is definitief! Mijn uitgebreide analyse kunt u nalezen op de inmiddels al achtste SDE pagina op Polder PV.


 
^
TOP

14 januari 2009: Over die Enexis [Essent] meters binnen en buiten de SDE... In het verhaaltje van René Verboeket werd het al even aangestipt: daar was "iets" mee. Even voor de goede orde: Essent netbeheer, nu Enexis geheten, lijkt de laatste jaren een voor netbeheerders (in Nederland) redelijk coulant/klantgericht beleid gevoerd te hebben op het vlak van bemetering bij zonnestroomklanten. Ik hoor er in ieder geval weinig klachten over. Een compliment daarvoor (wie Polder PV een beetje kent, weet dat dat als een "knieval" opgevat mag worden... ).

Ik kreeg onderstaand belangrijke en positieve bericht binnen, relevant voor mensen met SDE-beschikte PV-installaties die een "bruto productiemeter" hebben moeten laten plaatsen door, of in opdracht van, hun netbeheerder. En die daarbij door de netbeheerder, de zogenaamde "meetgemachtigde" (de feitelijke rechtspersoon die bij u allemaal - soms onbegrijpelijke - dingen met de meters komt "doen"), of beide, wijs zijn gemaakt dat ook uw prachtig werkende, volautomatisch salderende bestaande net (hoofd-)meter vervangen "moest" worden. Zelfs vaak tegen betaling door de van niks wetende onschuldige SDE "klant". Wat klinkklare nonsens was, en wat onder zware maatschappelijke (lees met name deze bijdrage van de Grootste Terriër...) en daarmee opgevoerde politieke druk pas na bemoeienissen van Diederik Samsom (PvdA) resp. Paulus Jansen (SP, zie o.a. dit bericht met een mogelijk ietwat voorbarige titel op zijn blog) heeft geleid tot een marginale, niet byzonder spontane knieval van EZ. Bij monde en schrijven (Kamerbrief 24 oktober 2008) van mevrouw Maria van der Hoeven, "rechtsgeldig" per 5 november 2008.

Hier de e-mail die een SDE-beschikte klant in het netgebied van Enexis (ex Essent Netbeheer) kreeg van de netbeheerder n.a.v. deze typisch Nederlandse "bemeteringsproblematiek" (integraal overgenomen, vetdruk van Polder PV):

"Naar aanleiding van uw e-mailbericht kan ik u het volgende meedelen.

De tweede kamer heeft inderdaad op 24-10-2008 beslist dat de hoofdmeter (indien een draaistroommeter) niet verplicht vervangen hoeft te worden. Vanaf heden verzorgd Enexis dan ook kosteloos eventuele vervanging van de hoofdmeter. Omdat veel klanten voor bovengenoemde datum al midden in de aanvraag/uitvoering van de SDE-regeling zaten zijn wij op dit momenten bezig om een inventarisatie te maken welke klanten onnodige kosten hebben gemaakt m.b.t. het vervangen van de hoofdmeter.

U betaalt alleen voor het plaatsen van de brutoproduktiemeter: € 105,67 (incl. btw). De meerkosten (€ 52,84) die u heeft betaald voor de vervanging van de hoofdmeter wordt door Enexis op uw rekening teruggestort. Binnen welk tijdsbestek dit gaat gebeuren kan ik u helaas op dit moment niet meedelen, maar wij streven er naar dit zo spoedig mogelijk te doen."

Da's goed nieuws, met de volgende kanttekeningen van Polder PV. En eventjes afgezien van het feit dat volgens Polder PV er nooit sprake geweest is, kan zijn geweest, of de bedoeling was, dat metervervanging verplicht was. Zie ook de zeer informatieve pagina "salderen en teruglevering" van de Zonnestroom Producenten Vereniging.

(1) Haal uw onterecht betaalde "metervervangings-geld" terug!
Ik roep een ieder op die door zijn/haar netbeheerder tegen betaling een gedwongen vervanging van zijn/haar klassieke, perfect werkende Ferrarismeter is opgedrongen onder de SDE regeling (toen die "knieval van van der Hoeven" nog niet bekend was), om het onterecht betaalde bedrag voor de vervanging van die hoofdmeter terug te vorderen bij de netbeheerder, met verwijzing naar deze keiharde toezegging van Enexis. Waarin ze impliciet aangeven feitelijk "fout" gezeten te hebben. Let wel: het gaat hier niet om de gedwongen plaatsing van de extra bruto productiemeter, die is vanwege een instap in de SDE regeling verplicht, en daar "mag" de netbeheerder een leuk bedrag voor vragen (bij Enexis dus al € 105,67 incl. BTW, dat is 320 kWh "SDE subsidie" van 33 cent/kWh op basis van de cijfers voor 2008, excl. "saldering"). De pest is dat het fraaie (en in geval van reeds geplaatste meters absurde, dure "overkill" ding met soms 5 digitale telwerken voor het laten aflezen van 1 productiegetalletje...) nooit in uw eigendom komt. En u, i.t.t. de situatie in Duitsland, helemaal geen keus heeft in "aanbieders", wederom monopolistenwerk, dus...

Mocht uw netbeheerder niet mee willen werken aan de onterecht bij u "geïnde" kosten, lijken me het versturen van enkele boze mails naar Tweede Kamerleden en/of ingezonden stukken in de dagbladen terechte actiemiddelen om de druk op de ketel (en de door u betaalde meerkosten retour) te krijgen...

(2) Hoofdmeter hoeft (nog steeds) NIET vervangen te worden!
Enexis claimt nog steeds dat zij de hoofdmeter (indien standaard Ferrarismeter, een zuiverder benaming voor de in de meterkast aanwezige meter met draaischijf/draaischijven dan het door Enexis genoemde "draaistroommeter") "mogen" vervangen. Let daarbij op het makkelijk overheen te lezen woordje "eventuele"... Alleen is dat dan voortaan zogenaamd "gratis". Daar is en blijft echter beslist geen dwingende aanleiding toe, het is beslist geen verplichting (ook al zou u tussen de regels doorlezend dat wellicht gaan denken...) en wordt niet in de SDE regelgeving voorgeschreven!!!

(3) En waarom dan wel niet?
Waarom maakt Polder PV hier zo'n belangrijk punt van? Het is hem gebleken dat zijn eigen netbeheerder Liander (voorheen: Continuon netbeheer) de afgelopen jaren heel erg stiekem heeft zitten sjoemelen met de aanpassing van de teksten op hun tariefbladen voor elektriciteit. Als je de laatste versies (per 1-1-2008, resp. 1-1-2009) goed leest en niet beter zou weten, claimt Liander feitelijk dat "waar productie wordt gemeten" (lees: op enig moment, en waar dan ook), er door de netbeheerder mogelijk een TWEEDE Meetdienst (zgn. "meterhuur") in rekening gebracht "zou mogen" worden. Ik help u hierbij even herinneren, dat de rechtsvoorganger van Liander, Continuon, het in hun zieke hoofd heeft gehaald om in de periode van ongeveer 2005 tot en met 2006 bij een paar honderd van niets wetende klanten op schandalige wijze stiekem een dubbel vastrecht voor transport van elektriciteit in rekening te brengen. Ik zal u de details besparen, maar daar heb ik een (verschrikkelijk slopende) "zaak" bij de NMa van gemaakt, en uiteindelijk blijkt Continuon volslagen terecht in het stof te zijn gegaan. Echter niet "formeel", zoals ik wilde, maar volgens de NMa (ik kan u de hele documentatie laten zien, het dossier is centimeters dik) is er een zogenaamde "afspraak" met EnergieNed gemaakt (nergens in Wet vastgelegd...) dat een dubbel vastrecht in rekening brengen (en daarmee feitelijk de te salderen waarde van - toen nog - de variabele transportkosten eliminerend) niet de bedoeling was. Het resultaat was namelijk dat alle financiële "voordeel" (een paar miezerige euro's opwek van een paar PV paneeltjes bij de meeste getroffenen) door zo'n dubbel vastrecht teniet werd gedaan. Bovendien ging doordat er helemaal geen saldering werd uitgevoerd door de netbeheerder er verschrikkelijk veel mis met de rest van het "traject", want de leveranciers kregen helemaal geen "gesaldeerde meterstanden" door. En er kwam dus helemaal niets terecht van dat beruchte artikel 31-c van de E-Wet bij die klanten. Continuon heeft die rete-illegale "geïnde" gelden van de NMa allemaal terug moeten betalen aan de arme getroffenen. En er werd ook een wederom niet in Wet vastgelegd herenakkoordje ("uitbestedingsovereenkomst") met EnergieNed gesloten om die hele salderingstoestand voortaan dan maar door de leveranciers te laten doen (sommige daarvan zien al water branden als ze het woord "zonnestroom" horen...).

Deze ellende is volledig terug te voeren op een extreem mistig, onduidelijk en verre van ondubbelzinnig geformuleerd artikel in die voor de meeste zielen onder ons onleesbare TarievenCode waarin het beruchte (en door netbeheer voor de volle honderd procent misbruikte) woordje "energierichting" wordt gebezigd. De politiek doet hier helemaal niets aan: die zijn waarschijnlijk niet eens op de hoogte van de extreem ranzige details in die bomvol juridische haarkloverijen en cryptische taal gestelde pakken papier met "secundaire regelgeving". En ze geloven blijkbaar dat netbeheer in Nederland alles wel keurig "voor ons" zal regelen...

(4) Nieuwe dreiging
Exact dezelfde tactiek lijkt nu door (exact hetzelfde) Liander in stelling te worden gebracht om, zodra er "twee energierichtingen" bekend zijn bij een van niks wetende afnemer met een paar zonnepaneeltjes op het dak die denkt "maatschappelijk vooruitstrevend" bezig te zijn, om dat slachtoffer stiekem een dubbele meetdienst in zijn/haar strot te duwen via voor hem/haar totaal onleesbare nota's. Waar, als we pech hebben, en wat bij leverancier Greenchoice bijvoorbeeld al geschiedt (die ook de netbeheer kosten doorfactureert bij Polder PV), die beruchte "meetdienst" onzichtbaar is verstopt in een verzamelpost "vastrecht transport" waar Jan met de korte achternaam helemaal niks van begrijpt...

En dan komen we terug bij waar we begonnen: de meter. Als u een volstrekt automatisch salderende Ferrarismeter in uw meterkast heeft (heen en weer draaiend bij wisseling van tijdelijke overschotten of netto afname), wordt er niet momentaan iets "gemeten". Pas bij het aflezen van de jaarlijkse meterstand wordt het "eindresultaat" van de saldering bekend, en dat is wat in artikel 31-c van de E-Wet wordt bedoeld. "Energierichtingen" en hoeveel er dan op jaarbasis precies "in" dan wel "uit" is gegaan (het gaat bij de meeste Nederlandse systeempjes niet om aanzienlijke hoeveelheden, vaak maar een paar 100 kWh op jaarbasis gezien het substantiële eigenverbruik van de meeste zonnestroom opwek) zijn volstrekt irrelevant bij een Ferrarismeter. Het eindresultaat telt. Aangezien er op enig moment geen aparte "energiestromen" worden gemeten (lees: zogenaamd "comptabel bemeten" worden vastgelegd...) door de Ferrarismeter, kan de netbeheerder met deze meters niet "inbreken" middels door hen gewilde tariefstellingen voor verschillende "energierichtingen"... Maar: ze moeten nog steeds die door hen vervloekte meters accepteren, want ze mogen nog steeds blijven hangen...

(5) De door netbeheer "gewilde" meter en consequenties
Heel anders gaat dat er toe bij een meter waar alles fysiek en "comptabel vastgelegd" op wordt geregistreerd, en dat zijn de meters die uw netbeheerder (en/of de door hen ingeschakelde "meetgemachtigden") maar wat graag bij u in de meterkast willen plaatsen. Ze willen immers niet alleen alles van u weten (waar halen ze het recht vandaan?), maar vooral: ze willen zogenaamde harde "handvatten" op basis waarvan ze u allerlei bezopen nieuwe vastrechten en "meetdiensten per energierichting" in rekening kunnen brengen!!! En daar zal het fout gaan, dat geef ik u op een briefje. De meters die Enexis en al die andere "slimme" netbeheer jongens en meisjes zo dolgraag nu zogenaamd "gratis" bij u in de meterkast willen gaan hangen, gaan namelijk "alles" bij u meten. Als u enkel tarief contract hebt, waarschijnlijk slechts afgenomen stroom op het ene telwerk en "op het net ingevoede zonnestroom" op het andere telwerk. Als u dubbel tarief contract hebt, komen d'r nog eens 2 telwerken bij (bij Enexis zijn het vaak al 4-telwerk meters, bij Liander zie je nu digitale 5-telwerk meters komen), voor het tweede tarief zowel "in" als "uit".

En dan begint het gelazer. De netbeheerder weet dan waarschijnlijk al snel dat er bij u sprake is van "twee energierichtingen". En gegarandeerd dat ze vroeg of laat dan bij u zullen gaan proberen (de nieuwste "tactiek") om u zogenaamd een dubbele meetdienst aan te smeren.

De meetdienst voor de miljoenen bestaande hoofdmeters bij kleinverbruikers (lees: afname) is per 1 januari 2008 onder politieke druk door de NMa "gereguleerd", en dat heeft alsnog (...) tot een drama voor miljoenen enkel tarief klanten in Nederland geleid, want die zijn er toen (lees: elk jaar weer) al tientallen procenten op achteruit gegaan. Klanten in Continuon gebied zoals Polder PV zijn geconfronteerd met een verhoging van 30%, klanten in Essent netbeheer gebied zijn zelfs 38% gen***d. NB: in opdracht van Den Haag, die zich muisstil heeft gehouden sinds die ranzige, nota bene door de "marktwaakhond" voor de volle honderd procent gefaciliteerde praktijken "bekend" zijn geworden. Echter: alleen bij de (belanghebbende) insiders en de diep-gravers zoals Polder PV. Die zijn eigen berekeningen heeft gemaakt, die fel doch inhoudelijk heeft geprotesteerd bij de NMa, en die, zoals gebruikelijk, monddood werd gemaakt... Zie de Meetdienst Hoax.

Per 1 januari 2008 werd die ranzige meetdienst "voor alle meters" (maakt geen drol meer uit wat voor hoofdmeter je in je meterkast hebt hangen) opeens 24,47 Euro ex BTW. Per 1 januari 2009 is dit alweer opgekrikt naar 25,25 Euro ex BTW door de NMa. € 30,05 incl. BTW, ook voor Polder PV en miljoenen andere enkel tarief klanten waarvoor slechts 1 rotgetalletje per jaar voor "afgelezen, gevalideerd en volautomatisch verwerkt" hoeft te worden.

(6) Tot slot, de crux
De netbeheerders gaan volgens mij op termijn proberen om, zodra u ongevraagd, gratis dan wel "terug te vorderen betaald" zo'n "viertelwerk" (of digitale meter met meerdere telwerken) in uw meterkast hebt hangen, u die al voor velen (ex. dubbeltarief klanten) absurd gestegen meetdienst van 30,05 Euro per energierichting in rekening te brengen. Zodat u voor het aflezen en verwerken van al dat door u wellicht ongewenste getallengedoe maar liefst 2x 30,05 = € 60,10 per jaar incl. BTW kwijt zult zijn. Als u geen SDE klant bent. Als u "SDE beschikt" bent met zonnepanelen, zou dat zelfs kunnen gaan betekenen dat u met de verwerking van de meetresultaten van uw bruto productiemeter er bij, mogelijk zelfs drie maal 30,05 Euro = € 90,15 per jaar zou moeten gaan betalen, als daar geen stokje voor gestoken gaat worden. Dat is maar liefst 273 kWh "SDE 2008 kWh" per jaar, de kWh productie van twee peperdure 160 Wp modules (bij een gemiddelde theoretische opbrengst van 850 kWh/kWp.jaar), die u per jaar kwijt zou kunnen raken. En die dus voor Jan met de korte achtrnaam op uw dak zullen liggen, althans: voor de SDE subsidie component. Als je met mijn Greenchoice leveringsprijs voor de tweede helft van 2008 zou rekenen voor de wettelijk verplichte saldering, 22,16 eurocent/kWh (all-in), daar bovenop de SDE component (33 eurocent/kWh) stapelt en dus 55,16 eurocent/kWh "persoonlijke SDE waarde inclusief saldering" zou nemen, kom je nog "maar" op een schadepost van 163 kWh per jaar. Toch nog de gemiddelde opwek van een "high-power" 192 Wp module van een Euri of 900 die dan uitsluitend draait om alle "meetkosten" van te kunnen betalen, bij gelijkblijvende prijs voor de "meetdienst" (hetgeen onwaarschijnlijk is).

Toegegeven: dit is natuurlijk vooralsnog grotendeels speculatie. Maar als u uw pappenheimers in het bizarre landje wat Nederland is geworden op energiegebied inmiddels begint te kennen, zoals Polder PV die is gaan leren kennen, moet u niet verbaasd zijn dat deze meter-waanzin tot de "reëele Hollandsche mogelijkheden" behoort.

Conclusie
Als ik u was zou ik zo'n "gedwongen gratis metervervanging" voor de zekerheid (voor zo lang als die duurt) ook gewoon weigeren, en er een "zaak" van maken als uw netbeheerder u daartoe desondanks probeert te dwingen. Niet vergeten dat we van de hooggeschatte politici in Den Haag alsnog op termijn aan die net zo verdachte "slimme meters" zouden "moeten", waar exact dezelfde ellende voor geldt. Van mij kunnen ze de pot op met die Orwelliaanse pottenkijk-meters. Want met duurzaamheid heeft het allemaal niets te maken en er is een levensgroot gevaar dat ik, en vele andere duurzame burgers met mij, er voor de zoveelste maal financieel op achteruit zullen gaan. Dat is onverteerbaar, want het eeuwige geplunder bij de duurzame consument moet eindelijk eens tot staan gebracht worden...


14 januari 2009: Er is weer een SDE newbee aangemeld! Van René Verboeket uit Limburg vlak bij Roermond kreeg ik een leuke mail over zijn recente zonnestroom avontuur met een vette Duitse kwaliteits-saus. Aangezien de eerste Nederlandse PV-newbee pagina reeds bomvol zat, aan René de eer om de tweede PV-newbee pagina op Polder PV te openen. Met natuurlijk het expliciete verzoek aan andere nieuwkomers op het vlak van zonnestroom in Nederland (of België) om zich ook met hun sappige stukske, met een foto of twee van hun kersverse (al dan niet SDE-fähige) PV-installatie bij Polder PV aan te melden!

Voor René's bijdrage, zie deze nieuwe pagina.


13 januari 2009: Eerste PV-uitzending RayRadio! Dat was even spannend, mijn eerste "live" radio optreden op RayRadio in Breda, maar ondanks de paar technische probleempjes "aan studiozijde" (kraakjes bij Ray Meur) ging het verder vanzelf. Een eerste introductie tot "zonne-energie in Nederland" na een hartstikke leuke clip van een "natuurkundig cq. astronomisch kloppend" muzikaal verhaaltje, waarbij Polder PV even op het fictieve podium mocht met zijn "sexy zonnestroom" verhaal... De zon is een bakken aan energie uitstralende gloeiend hete gasbol (kernfusie centrale), er zijn minstens drie grote "terreinen" van op Aarde toepasbare zonne-energie (passief, actief middels thermische zonnecollectoren, resp. zonnestroom), dat soort "basics". De podcasts van de uitzendingen van RayRadio vindt u via de eerste onderstaande link. De "primer" (van 6 januari 2009) staat er al, en ondertussen is de uitzending van vanavond (tussen 21h00 en 22h00) ook al op die site gezet door Ray Meur. Ray zal me waarschijnlijk vaker vragen om commentaar op zonnestroom-gerelateerde issues te leveren. Dus dat is een heel erg leuk extra "informatiekanaal" voor burgers om meer over de duurzame energie revolutie te weten te komen, dan uitsluitend via het wereldwijde web inclusief Polder PV. Een handig extra medium met weer nieuwe "communicatie mogelijkheden".

RayRadio zal het hele jaar lang (!!!) aandacht aan zonne-energie (met name zonnestroom) gaan besteden, wat op zich al een dikke pluim waard is. Elke dinsdagavond tussen 21h00 en 22h00. U kunt de show live volgen via Microsoft Media Player of via Winamp. Start bijvoorbeeld Media Player op, linksboven "File" > open URL, "http://icecast.streamone.nl:9023/live" invoeren zonder quotes en OK drukken!

Volgende week is collega Jeroen Haringman aan de beurt. De "aanstichter" van het eerste Gathering Tweakers onderwerp duurzame energie ("Zonnepanelen geplaatst"), wat inmiddels al zijn 11e vervolg heeft gekregen ("Duurzame Energie deel 10"). Een van de beste fora over zonne-energie die er momenteel zijn in Nederlandstalig gebied (tegenwoordig erg veel over zonnecollectoren te vinden). Dinsdag de 20e januari weer luisteren, dus!

http://rayradio.podomatic.com/ (podcasts van de uitzendingen van RayRadio, incl. de uitzendingen van 6 en 13 januari 2009)
http://www.stadsrtvbreda.nl/audio-a-tv-archief-mainmenu-72 (archief van StadsRTV Breda, onder RayRadio vindt u zijn laatste uitzending als, pas op, mp3 file van 88,3 MB; het interessantste deel begint zo'n beetje na 12 minuten...)


13 januari 2009: PV-beurs in Gent. Jammer dat deze beurs niet voor particulieren bedoeld schijnt te zijn, maar als u via een bedrijf of als journalist trek heeft, kunt u bij de zuiderburen, die per hoofd van de bevolking alleen al in Vlaanderen het veel omvangrijkere, en al veel langer "met zonnestroom bezig zijnde" Nederland zijn voorbij gestreefd, uw solar heart ophalen op een driedaagse vakbeurs, van 22-24 januari a.s. Op de exposantenlijst van "InterSolution, 1e Internationale vakbeurs voor zonne-energie in de Benelux" (!!!) tel ik alleen al 67 bedrijven. Waarvan behoorlijk wat bekende en grote "namen" als Aleo, Bisol, Fronius, Photovoltech, Schüco, SMA, Trina, Würz, etc. Uiteraard zijn ook de - schaarse - Nederlandse partijen aanwezig die ondanks de SDE regeling in eigen land nog steeds een groot deel van hun omzet in de vele malen lucratievere buurlanden (of verder weg) halen: GiraSolar, Mastervolt, Scheuten Solar, SunConnex...

Het is België dus al gelukt om als eerste land in de Benelux deze zonnestroombeurs in huis te halen. Wie had dat in de "hoogtijdagen" rond de eeuwwisseling kunnen bevroeden, toen Nederland nog meetelde op de mondiale markt en het buurland in het zuiden nog niets betekende op het vlak van zonnestroom (of zonne-energie in het algemeen)?

Laten we hopen dat door dit soort onverbiddelijke, tale-telling "marktsignalen" de Regenten in de Nederlandse Residentie alsnog wakker geschud zullen worden en alles op alles zullen zetten om de enorme achterstand op België alsnog te gaan inlopen. Met Duitse Wetgeving uit der aard!

http://www.intersolution.be


12 januari 2009: Jaarverbruiken Polder PV. Bij het jaarwisselings-ritueel bij Polder PV hoort uiteraard ook de afronding van het vorige jaar m.b.t. de "verbruiksgrafieken". Polder PV houdt zowel op jaarlijkse als op maandelijkse basis alle relevante verbruiken bij. Een fijnere verdeling is niet zo zinvol omdat de webmaster toch al jarenlang weet waar de grootste "winst" is te behalen, en dat is en blijft, bij alle Nederlanders, op het gebied van de warmtevoorziening. Want daar gaat het meeste geld in zitten, en het veroorzaakt de meeste milieuschade als er van fossiele grondstoffen gebruik wordt gemaakt bij de opwekking van die "warmte". Dan kun je wel zogenaamd "milieuvriendelijke" stadswarmte gebruiken, maar het is bij ons gewoon de restwarmte uit de productie van elektriciteit uit gas (waar je geen enkele "controle" over noch "keuze" in hebt), dus hartstikke fossiel opgewekt. En op niet eens zo heel lange termijn nog end of story bovendien, tenzij onze beleidsambtenaren in Den Haag ons voor 100 procent aan Poetin-gas willen vastleggen, natuurlijk (kan leuk gaan worden...). Dat die warmte vroeger in de singel werd gedumpt (toen geen ijsvrij voor de bewoners van de Maresingel in Leiden...), en nu voor goud geld (!!!) verkocht wordt aan de gedwongen afnemers, doet daar verder niets aan af.

2008 was helaas een jaar met enkele koude extremen. Dat begon al in het voorjaar, maar vooral november en december hakten er diep in, tot treurnis van velen die zich met het zeer edele en nastrevenswaardige doel besparing bezig houden. Om het nog leefbaar te houden, zelfs in goed geïsoleerde huizen, moesten de radiatorkranen fors en langdurig open. De gelukkigen onder ons met een schoorsteen stookten droog en gratis pallet hout in hun speksteenkachel. Helaas onmogelijk in het huurappartement op de begane grond van gestapelde bouw bij Polder PV (ook al vanwege het krankzinnige vastrecht van dik over de 300 Euro voor de niet weg te halen SV aansluiting een illusie) ... Mede door deze koude is het jaarlijkse GJ verbruik voor 2008 ook bij Polder PV (met overal dubbelglas in zijn huurappartement) helaas de hoogte in geknald. U kunt onderaan in de tekst op de jaaroverzicht pagina van de stadswarmte verbruiken het verhaal en een berekening van de kosten voor dat "rampzalige stookjaar" 2008 nalezen...

^^^
Verkleinde weergave van de grafiek met de jaarlijkse, door Polder PV fysiek bemeten elektraverbruiken (verschil meterstanden enkel tarief Ferraris netmeter), en de daadwerkelijk middels het OK485 data interface bemeten zonnestroomproductie per kalenderjaar (1 jan. tot en met 31 dec.). De bovenkant van elke kolom geeft het daadwerkelijke verbruik van Polder PV weer (iets gestegen t.o.v. vorige jaren, nog iets onder het niveau van 1997, en nog steeds slechts 30% van het verbruik (zonder eigen zonnestroom opwek) van een "gemiddeld" huishouden á 4.100 kWh/jaar volgens EnergieNed). Aan de leverancier wordt (fictief op basis van het hier weergegeven kalenderjaar) het anders gekleurde kolomgedeelte onderaan (gele getallen) betaald, wettelijk verplicht vanwege het beroemde/beruchte "salderingsartikel", artikel 31-c in de Elektriciteitswet (wat trouwens in 2009 gewijzigd gaat worden).

Voor originele grafiek, zie de aparte jaargrafiek pagina, met verdere toelichting.

Verder niet echt schokkende ontwikkelingen. Het elektra verbruik is totaal weer iets gestegen door het vele werk aan Polder PV en gerelateerde (vaak computer-gebaseerde) activiteiten. Gemeten met Wetekom verbruiksmeter: 443 kWh in 2008 voor extreem intensief, dagelijks gebruikte PC, LCD scherm (38 cm. amorf Si TFT Active Matrix, max. 48 Watt consumptie van iiyama) en 's avonds 9 Watt spaarlamp. Maar daar stond tegenover dat we met de 2 in augustus 2007 geplaatste van een buurvrouw overgenomen 108 Wp modules een zeer welkome extra zonnestroom input hebben gehad die in totaal de zonnestroom productie van 2003 (met totaal nog maar 10 modules die 1.070 kWh produceerden) deed "verbleken". 1.122 kWh hebben we brandschoon opgewekt op het zeer geschikte platte dak van het huurcomplex, 91 procent van onze totale stroombehoefte op jaarbasis, wordt nu reeds afgedekt. Kijken of we nog wat aan die "missende" 9% kunnen gaan doen, al zal dat lastig worden. Ook, natuurlijk, door de blijvende diepe treurnis op het vlak van teruglevering, complete onwil bij de politiek, gehaaide netbeheerders met fascistoïde vastrechten, bezopen (verhoogde) of nagelneu dreigende meetdiensten, spiksplinternieuwe en extreem bedreigende (zogenaamd door Min. Fin. "te compenseren") capaciteitstarieven, en wat voor ranzige waanzin ze allemaal nog meer niet verzinnen bij de marktliberaliserings-fetisjisten om duurzame opwekking in NEEderland tot de giller (en de risée) van Europa te maken...

Afijn, u kunt de grafieken zelf bewonderen, hetzij, zoals gebruikelijk (ingang sectie grafieken) via de overzichtspagina (totaaloverzichten), hetzij direct via dit lijstje (overzichten bijgewerkt tot en met december 2008):


11 januari 2009: Vervolg op Here Comes The Sun. Niet wat u denkt, maar toch waar. Ik kreeg van Ray Meur, disc-jockey van het populaire regionale radioprogramma Ray Radio uit Breda (onderdeel van de Stadsradio Breda), namelijk een heel leuk verzoek. Hij heeft het bij veel Nederlanders als een bom ingeslagen programma Here Comes The Sun over de actuele zonne-energie/stroom revolutie van de VPRO (Tegenlicht) namelijk ook gezien. En Ray is laaiend enthousiast over die zeer goed opgezette documentaire ("Ik was volledig van mijn sokken geblazen ... verschrikkelijk de moeite waard ..."), en vooral: over de implicaties van het gepresenteerde. Terecht natuurlijk. Ray is zo overdonderd, dat hij van plan is om een jaar lang (!!!) regelmatig aandacht te gaan besteden aan allerlei aspecten van die duurzame energie revolutie, in zijn programma op dinsdagavond tussen 21h00 en 22h00.

Ray vroeg me in een al erg lang telefoongesprek (...) of ik beschikbaar was om af en toe live in de uitzending wat van mijn kennis over zonne-energie (natuurlijk specifiek: zonnestroom) te delen met het geïnteresseerde publiek. Wat denkt u dat het antwoord was van het polderknaapje, onder het voorbehoud dat hij een ervaringsdeskundige is en geen professional (geen technische opleiding)?

Yup: een volmondig JA!

Eerste aflevering a.s. dinsdagavond 13 januari 2009. Ray verwacht ongeveer tussen 21h15 en 21h30 een bijdrage aan de zonnestroom feestvreugde. Harde richtlijnen worden niet gegeven, de bedoeling is dat er eerst de nodige "introductie" komt, zodat later eventueel de "verdieping" kan komen. Ik heb hem wel gewaarschuwd dat ik een kritisch beschouwer ben van de energie business (zie bijvoorbeeld ook mijn kritiek op een voorpublicatie in de VPRO gids over Here Comes The Sun), maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Er zal ongetwijfeld het nodige interessants gaan passeren in zijn programma (hij is van plan om meer mensen te interviewen in de loop van de tijd). Een programma wat trouwens een populaire insteek heeft, maar dat is geen enkel probleem. Hoe meer er over zonne-energie en al haar mogelijkheden wordt gepraat, hoe beter natuurlijk. Mits goed onderbouwd, met stevige argumenten, en met bikkelharde ervaringscijfers. En vooral: met zo min mogelijk overdreven poeha, gebakken lucht en ranzige, slim verpakte leugens en halve "waarheden" over duurzame energie. Want daarvan krijgen we al meer dan genoeg over ons heen vanuit de "klassieke" energiesector en belanghebbende ministeries...

Ray heeft al een voorproefje voor u klaarstaan - in de downloadbare mp3 file vanaf ongeveer minuut 6 wordt het interessant, tot ongeveer minuut 24. Hij heeft enkele passages uit de Tegenlicht uitzending in zijn eerste programma van dit jaar geplakt en natuurlijk komt naast decentrale zonnestroom ook het fascinerende DESERTEC "zonne-energie deltaplan" ter sprake (concentrating solar power, mediterrane productie van zonnestroom en -energie, distributie naar andere Europese gebieden...). Voor Ray's "nieuwjaars" aflevering van 6 januari 2009, zie de links.

Het belooft een interessant jaar te worden: zonne-energie op dinsdagavond op Ray Radio! En niet alleen bij de Beatles is of wordt het "Here Comes The Sun"!!! Ook Nederland gaat mee in de mondiale revolutie op het gebied van zonne-energie en haar afgeleiden (incl. wind). Linksom of rechtsom: het gaat gewoon gebeuren!

Hermann Scheer: "Society cannot wait to the point when the last drop of oil is consumed, or the last cubic meter of gas or the last ton of uranium or coal..."

Prins Hassan Bin Talal (Jordanië): "Egocentricism versus compassion. Do you want to live in a caring world, or do you want to live in a world of vested interests?"

http://icecast.streamone.nl:9023/rayradio.mp3 (NB: download 90,8 MB !) of
http://rayradio.podomatic.com/ (podcasts direct van Ray Radio)
http://www.stadsrtvbreda.nl/luister-live-mainmenu-49 (StadsRadio Breda live luisteren via internet, via Winamp of via Media Player)


10 januari 2009: Productie 9 januari - dagcurves. Van de prachtige winterse doch zonnige negende dag van het jaar 2009 heb ik inmiddels volledige opbrengst grafieken gemaakt op basis van een continue logging file. Hierin zijn tevens de resultaten opgenomen van de twee zeer goed presterende pal zuid georiënteerde 108 Wp modules (aparte "subgroep" in het uitgebreide systeem). Tevens worden de in hartje winter bij Polder PV optredende "schaduweffecten" (4 achterste modules, op het dak sinds oktober 2001) in de grafieken kristalhelder. Geen probleem: dit is een relatief kortdurend "fenomeen" bij Polder PV, de grootste effecten (lees: "productieverlies") zijn uitsluitend tijdens zonnige dagen merkbaar (toegegeven: de laatste tijd een hoop mooie dagen!), de dagen zijn sowieso kort, de totale opbrengsten relatief gering in vergelijking met een gemiddelde zomerse dag, en in februari/maart is er vrijwel geen probleem meer. Lees voor een kwantitatieve analyse van de (gevolgen van de) schaduweffecten op ons systeem de aparte bijdragen gepubliceerd in de Bode (van ODE), al in mei 2006. Die effecten op de totale productie van Polder PV worden met het huidige systeem nog minder, omdat de 2 laatste modules ook schaduwvrij zijn geplaatst op het dak...

Voor de dagcurves voor 9 januari 2009, zie de aparte pagina in de dagcurve sectie van Polder PV (andere dagcurves toegankelijk via deze intropagina).

Hieronder een uitvergroting van de Pac curve voor onze inmiddels 4 subgroepen: (1) 4x 93 Wp onbeschaduwd voorste rij, (2) 2x 108 Wp onbeschaduwd voorste rij, (3) 4x 108 Wp beschaduwd in hartje winter, achterste rij, en (4) 2x 108 Wp onbeschaduwd en pal zuid (S) georiënteerd, opgesteld iets westelijk van de voorste rij.


Toelichting van bovenstaande grafiek

Dagcurve 9 januari 2009: momentaan (actueel) op log tijdstip door het OK485 data interface vastgelegde AC vermogen afgegeven door de OK4 omvormers aan het huisnet. Gemiddelde per module per subgroep (zie legenda). Het absolute verschil tussen de onbeschaduwde oudste 93 Wp (lichtblauwe curve) en de 108 Wp modules is zeer goed zichtbaar, de 108 Wp modules doen het met de 100 Watt OK4 omvormers zonder meer een stuk beter dan de oudjes met een geringer nominaal STC vermogen. De curves voor de ZZO gerichte 108 Wp exemplaren (rode curve) en de pal zuid gerichte zuster modules (donkergroene curve) gaan vrijwel gelijk op. De "rafels" in de rode curve rond 10h30 worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat deze 2 exemplaren het dichtst bij de (opstaande) dakrand staan (meest zuidoost liggende hoek van het platte dak). Mogelijk speelt hier nog een marginaal en tijdelijk beschaduwingseffect vanwege de zeer lage zonnestand (de 2 modules uit de groene subgroep staan vrij ver van de dakrand vandaan en hebben waarschijnlijk geen last van dit effect).

De groene curve steekt in de middag net iets hoger uit dan de rode: waarschijnlijk is hier het subtiele effect van de "pal zuid" plaatsing t.o.v. de ZZO gerichte oorspronkelijke 108 Wp panelen zichtbaar.

Het meest opvallende aan deze "vermogens" grafiek is natuurlijk de fors onder druk staande prestatie van "een gemiddeld module" in de op de achterste rij staande subgroep van 4 108 Wp zonnepanelen (oranje curve). Door de voor een groot deel van de dag optredende forse beschaduwing in deze groep (alleen winterperiode), blijft het gemiddelde momentane vermogen (ver) onder zelfs die voor de 93 Wp modules, wordt door de asymmetrische opstelling t.o.v. de voorste rij pas na 13h00 wintertijd (MET) het "maximum" van 37 Watt bereikt, en stort door de in de latere middag optredende beschaduwing van de westzijde van de voorste rij modules het gemiddelde vermogen alweer snel in. De "rafels" in de gemiddelde vermogenscurve (tussen 11 en 12 uur en tussen 14h30 en 15 uur) worden veroorzaakt doordat in deze overgangsperiodes afhankelijk van de stand van de zon snel over de modules verschuivende halfschaduwen optreden met forse vermogens-fluctuaties tot gevolg. Stelt op het niveau van het huisnet verder niks voor, het gaat om maximaal 20 watt gemiddeld (aan en uitzetten van een hele kleine gloeilamp). Bovendien is dit een gemiddelde: de vermogensfluctuaties van de individuele modules zullen elkaar deels uitdoven omdat ze niet gelijktijdig optreden (ze staan niet op dezelfde plek, dus het spel van licht en schaduw valt per module op wisselende momenten.

Let ook op de relatief korte daglengte: de curves bevinden zich in het traject 9h00 - 16h30. Niet te vergelijken met de veel langere daglengtes in een groot deel van het (productievere) jaar.

"Dips" in de grafiek kunnen condensstrepen geweest zijn (wij waren tijdens de logging niet thuis). Er zijn ook wat cirrus-achtige kleine wolkjes geweest op deze dag, in de namiddag kwam er bewolking op aan de horizon (zal weinig effect hebben gehad).


10 januari 2009: Zonnepaneel "zelfbouwers" gevraagd. Van Chris van der Zwaal kreeg ik de volgende e-mail die ik u niet wil onthouden. Een opmerking tussengevoegd (PPV):

Hallo Peter,

Toen mijn zoon een half jaar geleden voor school een werkstuk moest maken over het elektriciteitsverbruik in een huishouding en daarbij mijn hulp inriep, kwam ik erachter hoeveel ik thuis verbruikte: Veel te Veel dus.
Sindsdien: nieuwe koelkast en nog meer andere maatregelen. Mijn verbruik dus scherp omlaag, ik schat dat ik de zaak gehalveerd heb.

Maar ik ben dus ook een zeer regelmatige bezoeker van jouw website geworden. Bovendien (ik ben een echte doe-het-zelver) heb ik het plan om mijn eigen zonnepanelen te gaan bouwen. Er is daarover heel veel te vinden, met name in de VS. Ik heb al genoeg zonnecellen in huis voor een paneel van 200 Wp. Ik moet ze echter nog aan elkaar solderen, enz. Voor de prijs ga ik het dus proberen want ik heb voor de cellen 300 Euro betaald (inclusief verzendkosten) oftewel 1,5 euro per watt[piek, Wp, nominaal STC vermogen, PPV]. Ik verwacht dat ik het complete paneel voor minder dan 2,5 euro per watt [Wp] zal kunnen maken. Natuurlijk weet ik niet hoe de levensduur zal zijn......... maar voor deze prijs lijkt het me de moeite (het is ook erg leuk om te doen) van het proberen waard.

Waarom kom ik nu bij jou met mijn verhaal? Wel: er zijn vast en zeker meer mensen zoals ik in Nederland en misschien hebben die al zelf een paneel gemaakt. Ik zou daar graag mee in contact willen komen. Bovendien wil ik anderen op het idee van zelfbouw brengen!

Groet
Chris van der Zwaal, h.c.vanderzwaal apestaartje gmail.com

Wie behoefte heeft kan op bovenstaand e-mail adres reageren. Als daar "leuke dingen" van komen, bericht Polder PV er uiteraard gaarne over.

Wel de nodige opmerkingen te maken, want het is niet voor niets dat PV-module productie in steeds verder geautomatiseerde fabrieken plaatsvindt, en dat er zeer belangrijke redenen zijn dat er volautomatische apparatuur als "tabbers" en "stringers" wordt ingezet (zeker als je bedenkt dat kristallijne zonnecellen steeds dunner worden)... Zonnecellen zijn behoorlijk kwetsbare, breekbare dingen. Deze goudhaantjes met de hand solderen is zeer tricky (1 fout en kapot is je kostbare, "goedkoop ingekochte" zonnecel). Een goede module maken is al helemaal een kunst apart: denk om een acceptabele soort glas met hoge doorlaatbaarheid, weinig reflectie (!!!), etc. Maar vooral ook rekening houden met de duivels lastige sealing van het geheel, die doorslaggevend is voor langjarig "succes". Zie ook onderstaande link naar een Gathering Tweakers bijdrage, en de reactie er direct onder.

Echter: niet lullen maar poetsen. Google wil natuurlijk ook wel een handje helpen... Leuk initatief, dat Chris maar veel succes mag hebben (wie weet vindt hij al doende wel interessante verbeter voorstellen voor module productie techniek...), en dat er maar een heleboel langlevende zelfbouw zonnepanelen "Polder Art" uit vlijtige hobbyisten handen mogen vloeien. Chris, veel plezier gewenst!

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/31318686#31318686


 
^
TOP

8 januari 2009: Dubbelslag voor Suntech. Het was al voorspeld dat deze Chinese reus hard zou (door)groeien. Natuurlijk hebben ze ook tikken van de mondiale financiële/economische mallemolen gekregen, maar een groot deel van hun productie uitbreidingen zaten al lang in de koker, en waren grotendeels al gefinancierd, voordat de bankboys zich vet verslikten in hun zelf opgeklopte speculatie zeepbellen. Niet verwonderlijk, dus, dat Suntech net heeft aangekondigd, na in 2007 nog "maar" 364 MWp aan zonnecellen geproduceerd te hebben (2e positie, vlak achter Q-cells en vlak voor Sharp), dat ze met de gecombineerde zonnecellen- en module productiecapaciteit daadwerkelijk al de 1 Gigawattpiek zijn gepasseerd. Dit is slechts één PV bedrijf. Wel de grootste, tenzij Sharp (Japan, jarenlang marktleider) hele rare bochten gaat wringen (die hebben ook een gecombineerde dunnelaag gieg fabriek in de koker zitten), en/of Q-Cells (Duitsland) nog een mooi konijn uit de mouw tovert. Gezien de productieomstandigheden in China, zal Suntech denk ik toch de hoogste ogen gaan (blijven) gooien, alleen al vanwege de goedkopere arbeidskrachten en, waarschijnlijk, aantrekkelijke condities als goedkope vestiging in "speciale economische zones" e.d. Mogelijk was Suntech zelfs al vorig jaar de grootste, al zal nog precies moeten blijken hoe de verhoudingen in de daadwerkelijk geproduceerde hoeveelheden cellen/modules zijn komen te liggen bij hen en bij de concurrentie. Dat zullen we ongetwijfeld gaan horen van Photon en/of Photon International.

<<<
Thumbnail van foto van de 1 MWp PV-façade van het nagelneue hoofdkantoor van PV-gigant Suntech in het Chinese Wuxi.

Bron: © www.newscom

De tweede primeur voor Dr. Zhengrong Shi, de vermaarde en gelauwerde CEO van Suntech, is de vrijwel gelijktijdige opening van het nieuwe hoofdkantoor in Wuxi (WNW van Shanghai). Met meteen maar de - volgens eigen zeggen - grootste doorzicht PV façade gevel ter wereld. 1 Megawattpiek, schuin staand, bestaande uit 2.552 stuks in eigen huis geproduceerde doorzicht (Light-Thru) modules. Jaarlijks verwacht: productie van 1 miljoen kWh superschone elektriciteit voor het hoofdkantoor. Suntech is betrokken bij diverse PV projecten in China en heeft een range aan hoog-kwalitatieve producten in de portfolio.

Dat Suntech maar lekker door mag groeien en nog veel meer smaakmakende PV-projecten mag ontwikkelen. En dat velen hen mogen volgen. Uiteraard wel met de topkwaliteit die de werknemers van de heer Shi gewend zijn om op de mondiale markt af te zetten...

http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=192654&p=irol-newsArticle&ID=1241977&highlight= (persbericht)
http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20090108/CNTH012 (foto download PV-façade)
http://www.solarbuzz.com/News/NewsASMA221.htm (grotere foto en achtergrond info)


8 januari 2009: Jaaroverzicht 2008. U zult de komende tijd steeds meer "ververste" grafieken in de grafieksectie van Polder PV tegenkomen als de tijd gevonden kan worden voor updates. Er is immers weer een kalenderjaar afgerond en het werd de hoogste tijd voor een verversing van de jaargrafieken. Geen verrassingen, echter: 2008 bleek een "middelmatig jaar" qua productie, wat beslist niet wil zeggen dat het een "tegenvallend" jaar was. Integendeels, zelfs. Polder PV is maar wat blij met de zeer stabiele productie van de afgelopen jaren, zoals uit de jaargegevens blijkt, en dankzij, of ondanks, de (definitieve) Sunpower® systeem renovatie in mei 2005. En, natuurlijk, met de in augustus 2007 bijgeplaatste 2 108 Wp modules die pal zuid zijn gericht, en die het erg goed blijken te doen. Die 2 extra modules produceerden een stevige 206 kWh in 2008, die bovenop de productie uit het langjarige 1,02 kWp systeem (916 kWh) werd gestapeld. 2008 was het eerste volledige kalenderjaar dat ze in ons systeem hebben "meegedraaid", en de resultaten kunnen dus in de jaargrafieken worden opgenomen. Hieronder een verkleinde weergave van de grafiek met de genormeerde opbrengsten (kWh/kWp) per deelgroep.

^^^
Verkleinde versie van de in de jaaroverzichten pagina opgenomen grafiek met de genormeerde jaaropbrengsten van de drie deelgroepen in ons PV-systeem: 4x 93 Wp (blauw), 6x 108 Wp (paars, waarvan 4 modules in de wintermaanden bij zonnig weer deels worden beschaduwd), en 2x 108 Wp op pal zuid gerichte modules (groen). De eerste 10 modules staan ongeveer 10 graden "uit het lood", iets oost van zuid gericht. Inverter defecten (die het afgelopen jaar minimaal waren, minder dan 1 kWh "verlies") zijn uitgefilterd in deze grafiek. De startjaren per deelgroep zijn gestippeld weergegeven (niet representatief omdat niet het hele kalenderjaar werd "gedraaid"). Achteraan het gemiddelde per deelgroep, "average", berekend over uitsluitend jaren waarin die deelsystemen het hele jaar hebben gewerkt (dus excl. het startjaar; voor de "groene" groep is dat "gemiddelde" vooralsnog alleen gebaseerd op de productie voor 2008).

Ondanks de beschaduwing in de 6x 108 Wp groep blijft deze deelgroep nog steeds, zij het minder dan in eerdere jaren, beter presteren dan de modules in de 4x 93 Wp groep. Vooral de meeropbrengsten in 2002-2004 drukken het gemiddelde voor de 108 Wp modules omhoog. Het verschil met de laatste 2 modules is vrijwel uitsluitend veroorzaakt door de beschaduwing in de 6x 108 Wp groep (de 2 laatste modules zijn volledig schaduwvrij opgesteld). Onderlinge verschillen in prestatie van individuele omvormers spelen ook een rol in kleine variaties in gemiddelde productie tussen de deelgroepen.

Meer grafieken met uitgebreide uitleg vindt u op de jaaroverzicht pagina.

Ook zijn reeds updates beschikbaar van de kWh cumulatie curves per jaar en per maand. Vooral de laatste zijn interessant: ik heb hier interactieve grafieken op de pagina staan waarmee u door een simpele beweging met de muis over een knoppenbalk onder de grafieken (voor de twee hoofdgroepen in ons PV-systeem) direct de impact van de seizoenen/maanden op de feitelijke maandproductie kunt zien. Let daarbij op dat eventuele pagina dynamiek blokkers van uw browser uit staan, anders geen visuele pret...


7 januari 2009: Toch nog een maandrecord! Tussen alle vreselijke rapportenanalyses door toch nog even tijd gemaakt voor wat gegevensverwerking van de "polderpanelen". En hoe is het mogelijk, na een jaar lang middelmatigheid (geen maandrecords, zowel niet in de "plus", als in de "min"), blijkt nota bene de laatste maand voor Polder PV toch een december recordje opgeleverd te hebben! Een positief record. Voor het 1,02 kWp systeem, "in werking" sinds oktober 2001, kwam het eindresultaat voor de laatste maand van 2008 op een respectabele 21,143 kWh, en versloeg het daarmee het december record van het jaar daarvoor (2007) met maar liefst 2,135 kWh! Dit werd natuurlijk vooral veroorzaakt door de fantastische eindspurt van 26 tot en met 30 december (de 31e was het weer een stuk minder), waarin voor dat deelsysteem al 7,681 kWh werd binnen geharkt (36% van totale maandopbrengst...).

<<<
Totale productie (kWh) van de drie deelgroepen in ons PV-systeem van 21 september tm. 31 december 2008. Gestapeld (toppen zijn gecumuleerde dagproductie): lichtblauw 4x 93 Wp, paars 6x 108 Wp (waarvan 4 modules deze periode deels worden beschaduwd), resp. groen 2x pal zuid georiënteerde 108 Wp modules.

Let op de eindejaars-spurt (vrijwel wolkeloze kraakheldere dagen) na een behoorlijk lange, sombere periode (november, maand 11). De twee in augustus 2007 bijgeplaatste modules (groen) doen het zeer goed, en dragen flink bij aan de dagproductie.

"Gaten" in de grafiek zijn niet gemeten dagen (dus wel productie, maar geen gegevens)

In totaal werd voor het complete 1,236 kWp systeem in december 27,335 kWh geproduceerd, een respectabele genormeerde productie van 22,1 kWh/kWp (houdt hierbij rekening met de forse beschaduwing op zonnige dagen van 4 modules in het systeem). Ter vergelijking: Ton Peters in Spijkenisse (let op zijn magnifieke gelogde prachtparabool van 6 januari!!!) produceerde 82,3 kWh met zijn onbeschaduwde installatie, gelijkstaand (2,7 kWp) aan een aanzienlijke (doch net geen record) 31,6 kWh/kWp.

De jaaropbrengst inclusief de in augustus 2007 aan het net gekoppelde modules (totale nominale STC capaciteit 1,236 kWp) is voor 2008 op een fraaie ruim 1.122 kWh neergekomen. Dat is 907,8 kWh/kWp op jaarbasis in een niet bepaald zonnig jaar, bijna 60 kWh/kWp boven de bezopen "gemaximeerde" 850 kWh/kWp in de kruideniers SDE regeling... Ton Peters, met geoptimaliseerd (en nieuwer) Solarworld systeem, kwam op een respectabele 955,7 kWh/kWp. Above all others zat natuurlijk wederom Solarlin in het extreem zonrijke Vlissingen (in "Atoom Delta land") met ... 1.013 kWh/kWp!!!

Zie verder de geactualiseerde maandgrafiek en opbrengsten tabel voor het 1,02 kWp deelsysteem van Polder PV op de highlights pagina. Meer zal hopelijk spoedig volgen, er zijn weer een hoop grafieken bij te werken...


5 januari 2009: Haasje over tot de derde macht: China een 1 GWp PV park? Nog niet bekomen van de totstandkoming van het 40 MWp First Solar CdTe zonnestroom park in Brandis bij Leipzig? Beetje geschrokken van die 550 MWp dunne-laag PV centrale die OptiSolar voor PG&E zou moeten gaan bouwen in California? Ga dan maar meteen op de grond zitten. De aan de Nasdaq (beurs-)genoteerde China Technology Development Group (CTDG) gaat, samen met (Qinghai) New Energy Group Co;, Ltd., vanaf 2009 volgens eigen zeggen een 30 MWp zonnestroom park realiseren. Waarvan de bedoeling is dat het uitgebouwd gaat worden naar een waar PV-monster (blauwe Chinese Draak?) van maar liefst 1 GWp (= 1.000 MWp = 1.000.000 kWp, dus zo'n beetje 809 duizend Polder PV's)... Dat zou vooralsnog een wereldrecord gaan betekenen. For whatever that is worth, de ontwikkelingen gaan namelijk snoeihard, en 1 Gieg bouw je niet zomaar effekes in een jaartje tijd, zelfs niet met goedkope Chinese arbeiders bij de vleet...

CTDG zou amorf Si als focus hebben en het eerste 30 MWp project zou een mix van dunnelaag en kristallijne technologie moeten gaan bevatten. Daarvoor wordt in eerste instantie US$ 150 miljoen uitgetrokken (US$ 3/Wp, bij huidige wisselkoers ongeveer € 2,16/Wp, zeer laag dus). Het project zou gerealiseerd moeten worden in een "Economic Experimental Zone" in het Qaidam Bassin. Dit is een woestijnachtige laagvlakte in de provincie Qinghai, ingeklemd tussen de aan Mongolië/Binnen-Mongolië grenzende provincie Gansu en ... het politiek zeer gevoelige (noord-oost) Tibet. De lokatie is niet ver verwijderd van de beruchte testsite voor Chinese nucleaire rommel, Lop-Nor in de woestenij van oost Sinkiang...

 

^^^
Overzicht en detail van horizontale instralingskaart van China, met lokatie van Qaidam Solar Parc in de provincie Qinghai (ster) en enkele andere lokaties ter referentie (aangebracht door Polder PV). Qaidam Basin ligt in een gebied met een horizontale instraling van ongeveer 5,0-5,5 kWh/m².dag. Ter vergelijking: instralingsrange in Nederland bedraagt 945-1.070 kWh/m².jaar, hetgeen gelijk staat aan ongeveer 2,6-2,9 kWh/m².dag. Qaidam krijgt dus ongeveer 1,9 maal zoveel zonlicht dan het (echt niet sombere...) Nederland. Zonder meer een interessant gebied voor een vet zonnestroom parkje, maar dat kan natuurlijk ook net als in Duitsland bij die platlanders geschieden...

Bron: © NREL/Global Environment Facility/UNEP (april 2005)
Frank Haugwitz info (link naar pdf, 1,9 MB)

Let ook op het in het Greentech Media bericht geciteerde andere megaproject, een 166 MWp PV-centrale die in Chilin in zuid-west China gerealiseerd zou moeten gaan worden. 1,3 miljard dollar = 940 miljoen Euro, ongeveer 5,7 Euro/Wp, wat voor zo'n gigapark juist weer hartstikke duur zou zijn... Zet daar maar gerust enkele "vraagtekens" bij, totdat er meer duidelijkheid komt over dat project. In ieder geval lijken de jaarlijkse productiecijfers van de twee delen van dat project zeer gunstig te zijn: 1.167, resp. 1.183 kWh/kWp.jaar, aldus mijn berekeningen van de opgegeven kWh productie gegevens in het bericht van 8 december 2008 in People's Daily Online.

Veel succes gewenst, beste Chinezen. Moge uw andere plannen voor ietwat kleinere PV-centrales (ook al bestaan die maar uit een paar bescheiden modules) net zo goed uit de polderklei getrokken worden. Elk paneeltje is er immers een. En een ding heeft u, Nederlanders met zonnestroom wensen, in ieder geval voor op die Chinezen of andere mega park planners. U bent veel rapper klaar met uw al dan niet binnen de SDE vallende PV-systeempje. En u kunt dus al zeer snel zonnestroom gaan bakken en dat ook nog eens (deels) direct gaan gebruiken. Van eigen dak gebakken. Vurrukkeluk...

http://www.chinactdc.com/templet/en_news.asp?id=511 (origineel Engelstalig bericht op site van China Technology Development Group Corporation over het project, met karakteristieke foto's van de "officiële ondertekenings-ceremonie" in Xining, provinciale hoofdstad van Qinghai)
http://www.greentechmedia.com/articles/china-plans-worlds-largest-solar-power-plant-5437.html (interpretatie van de berichtgeving door Greentech Media)


4 januari 2009: De toekomst is van ons - grote NL zonnestroom conferentie! Johan Trip van SolarPlaza.com (een zeer actief collectief op het gebied van zonnestroom, met veel internationale contacten en interessante "landenexcursies") stuurde me een heel leuk bericht. SolarPlaza gaat namelijk in het "fossiele poldermoeras" genaamd Nederland een heuse grote zonnestroom conferentie met mogelijk belangrijke vertegenwoordigers uit de PV-business organiseren, genaamd The Solar Future! Het fraais zal zich gaan afspelen in de de Schiecentrale aan de Lloydstraat en de gelijknamige haven westelijk van de Euromast in Rotterdam, op 22 april 2009. Drie weken nadat hoogstwaarschijnlijk de "tweede ronde" voor de "typisch Nederlandse" SDE subsidie in zal gaan...

In het oog vallende programma onderdelen waarvan het bloed in sommige aderen sneller gaat vloeien (commentaar PPV tussen haakjes):

  • De mythes over de technologie en mogelijkheden van zonne-energie in Nederland

  • Een nieuwe fabriek voor de productie van Silicium en Wafers in Nederland? (gaat natuurlijk over de door de (voormalige directie van) Solland Solar gewilde The Silicon Mine in Geleen)

  • De visie van de Nederlandse regering op zonne-energie (uche-uche; benieuwd wie ze daarvoor gaan "strikken"...)

  • Waarom België een grotere PV markt heeft dan Nederland (da's een inkoppertje, natuurlijk, zie ook mijn grafiek in een uitvoerig bericht, waarbij alleen Vlaanderen al per hoofd van de bevolking ons hele land voorbijgestreefd blijkt te hebben. Tja, geen desastreuze marktcaps, nietwaar? En een "Duits-achtig" (niet identiek) ondersteuningsregime. En eenvoudig inwisselbare groencertificaten. En belasting maatregelen. En ...)

  • Sessie IV: Investeren (Hmmm. Tricky one. Er zijn nogal wat "initiatieven". Echter: uitkijken geblazen, er zijn ook "dubieuze" partijen actief. Weet waar u aan begint!)

  • Waar gaat het heen met zonne-energie in de wereld? (Ook een inkoppertje, al zal dat wat "zeer" doen bij de fossiele garde: in de richting van deze duimpjes )

Bijwonen van deze interessante conferentie kost 395 Euro incl. BTW, er zijn ook (nog 50) dagkaarten voor studenten (met studentenkaart) van 45 Euro incl. BTW te verkrijgen. Ook is er een mogelijkheid tot het verkrijgen van een perskaart (zie site voor voorwaarden). Meer informatie op de site, zie vooral ook de uitermate interessante filmpjes van voordrachten van top-shots uit de PV-business over de waanzinnig boomende dunne-laag branche binnen de zonnestroom industrie (deze pagina):

http://www.thesolarfuture.nl


3 januari 2009: U ook een prettig nieuw jaar gewenst... Polder PV is weer in "de beschaving" opgedoken na een tweetal nogal "frisse" excursies. De eerste was een prachtige, zeer zonnige wandeltocht op 30 december door de bevroren, berijpte Amsterdamse Waterleiding Duinen met enkele goede vrienden. Waarbij we enkele - symbolische? - eenzame sluisjes voor de watervoorziening tegenkwamen, elk voorzien van een klein doch sjiek 20 Wattpiek Kyocera zonnepaneeltje. Op sommige lokaties is zelfs in het van elektrische infrastructuur vergeven polderland geen stroom aansluiting aanwezig en "bedruipt" men zich van kleine autonome systemen. Voordeel: in ieder geval geen volslagen bezopen capaciteitstarief voor dit soort "installaties"... (klik op plaatjes voor uitvergroting)

Rond de jaarwisseling zetten wij onze traditie van een bivakweekend in een willekeurig Nederlands bos voort. Ditmaal bezochten we eerst een zeer actief zonnestroom "activist" en Polder PV sponsor, Toine Meyvis in een dorp nabij Breda, alwaar we een voor de volle honderd procent verdiende "op zonnestroom gebakken appeltaart" afleverden en een zeer gezellig onderonsje hadden. De versiering voor op de taart mag Toine zelf knippen (zie ook de SDE-prijstaart voor Niels Thijssen) ...

Nadat Toine ons ook nog de modules op het dak van zijn moeders huis had laten zien, namen we afscheid en doken we na de nodige kilometers door het koude Brabantse land gewandeld te hebben op oudejaarsnacht het Annabos nabij Breda in, en zetten daar onze eigen jaarwisselings-traditie voort, een bivak met de tent bij een (onzichtbare) Staatsbosbeheer "paal" (dat heet "paalkamperen"...). Het was inderdaad erg fris (temperatuur 's ochtends 1 graad boven nul, in de tent), maar met wat Tonzon folie onder de slaapmatjes en een aluminium nooddeken over de slaapzakken (en de nodige lagen kleren) was het net uit te houden. De volgende ochtend, nieuwjaarsdag, maakten we deze frisse nieuwjaarsprent voor u:

Na ook nog een bezoek aan mijn schoonouders belandden we m.b.v. tante NS wederom, helaas net te laat om de omvormers van de zonnepanelen uit te kunnen lezen, in Leiden. En kunnen we onszelf weer onledig gaan houden aan de nodige inventarisering van energietarieven, afronding van 2008 e.d. De eerste binnenkomer was meteen de hardest nut to crack, de nieuwe tarievenlijsten van onze gedwongen, onverkozen netbeheerder, tegenwoordig prozaïsch Liander (voorheen Continuon) geheten.

Er vielen meteen al wat knalharde vloeken in huizen Polder PV toen hij probeerde die tarievenlijsten op zijn standaard zwart/wit deskjet printer af te drukken: onleesbaar. De heren en dames van onze "gezegende" netbeheerder vonden het blijkbaar nodig om hun sjieke tarievenlijsten van een afgrijselijk lichtblauw, onafdrukbaar modieus kleurtje te voorzien. Pas na heel veel kunst en vliegwerk wist de polderjongen deze voor berekening van zijn nieuwe elektra- en gas prijzen essentiële data enigzins decent op het hergebruikte papier te krijgen. Je gaat jezelf bijna afvragen of "ze" bij onze "geliefde" netbeheerder het er om doen.

^^^
Screendump van het nieuwste tarievenblad voor elektra met het nu al bij velen beruchte capaciteitstarief (zeg maar gewoon: een geheel nieuw, bezopen, en met megaleugens omgeven vastrecht er bij) wat Liander nu alweer afwijkend "Capaciteitvergoeding transport" noemt. De blauwgedrukte tarieven zijn niet normaal, goed herkenbaar af te drukken. Bij de rode pijl de voor het gros van de particulieren (in Liander verzorgingsgebied) relevante "capaciteit" van maximaal 3x 25 Ampère, met een tarief per 1 januari 2009, bizar gesteld op 9,9989 Euro per maand ex BTW = 119,99 per jaar.

Let ook zeer goed op dat, als je per ongeluk een iets grotere aansluit"waarde" van 3x 35 Ampère hebt (meestal zijn de mensen die het betreft zich daar nauwelijks van bewust, of ze kunnen er niet onderuit vanwege bijvoorbeeld combinatie stadsverwarming/elektrisch koken, of een al dan niet door een installateur verzwaarde aansluiting van een warmtepomp), dat je dan vanaf 1 januari 2009 vet genaaid gaat worden. Bij Liander scheelt je dat per maand 49,9216-9,9989 = 39,9227/maand = 479,07/jaar ex BTW = € 570,10 incl. BTW op jaarbasis!!!

Merkwaardig genoeg ligt het hierboven genoemde capaciteitstarief (119,99 ex BTW/jaar) voor Liander fors boven het door de NMa vastgestelde maximum tarief van € 115,60. Ligt dat aan het mogelijk daar nog niet in besloten systeemdiensten tarief van TenneT? Maar als je op de site van TenneT gaat kijken, zie je daar niets over een tarief voor 2009 staan! M.a.w.: i.p.v. de door alle boter op hun hoofd hebbende belanghebbende partijen (EnergieNed, Netbeheer Nederland, NMa, ConsuWijzer, EZ...) beloofde zogenaamde "helderheid" zitten we nu weer met een "financieel gat" van 119,99 - 115,60 = 4,39 Euro ex BTW waarvan we maar moeten zien waar dat nu dan weer aan ligt. En wat je als reeds aan de meest bezopen vastrechten vastgenaaide burger helemaal zelf moet gaan uitzoeken. Want Jan Modaal in kristalheldere Jip en Janneke taal vertellen waarvoor hij al die kosten dan wel betaalt, en waar de tarieven daarvoor dan wel zijn te vinden, dat is blijkbaar na dik 4 jaar liberaliserings-shit in Nederland nog steeds te veel gevraagd...

U ook een gezegend 2009 gewenst, met vooral: politici die de veel te grote macht van de netbeheerders en de fossiele energiebobo's in ons land eindelijk eens met hartstocht en extreem veel doorzettingsvermogen en beton in het hoofd gaan breken... We blijven tegen beter weten in duimen dat de senatoren in de Eerste Kamer zich alnog (???) superkritisch gaan uitlaten over dat verwenste capaciteitstarief en er een streep doorheen gaan halen (blijven hopen, beste mensen, blijven hopen...).

http://www.liander.nl/informatieopmaat/consument/tarieven/2009/transport_periodiek.jsp (nieuwe tarievenlijsten voor elektra en gas voor kleinverbruikers, met de beruchte capaciteitstarieven included...)


<<<41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30>>> highlights JSS22


© 2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP